TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Artikelen

123456

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl
MIT regelingen voor Haalbaarheidssubsidie en Kennisvouchers open op 9 april

MIT regelingen voor Haalbaarheidssubsidie en Kennisvouchers open op 9 april

  • 4 april 2024

Dinsdag 9 april aanstaande wordt de MIT haalbaarheidssubsidie open gesteld. Dit is een subsidie die je regionaal aan kunt vragen voor het laten uitvoeren van een haalbaarheidsproject om de technische en economische risico’s in kaart te brengen van een voorgenomen innovatieproject. Zoals bijvoorbeeld een literatuuronderzoek, marktverkenning of industrieel onderzoek. De subsidie bedraagt ten hoogste 40% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 20.000. We hopen dat je je aanvraag al klaar hebt staan omdat er altijd veel belangstelling voor is, de ervaring leert dat de bodem van de subsidiepot meestal al op de eerste dag wordt bereikt. Denk hierbij ook aan het regelen van de benodigde e-Herkenning om de aanvraag te kunnen onderteken. Hier kun je de loketten voor de verschillende regio’s vinden. 

 

Weet je nog niet precies hoe je project eruit gaat zien en gaat dit allemaal te snel, dan is de MIT Kennisvoucher misschien meer iets voor jou. Die kun je bij RVO aanvragen voor het inschakelen van een expert. Met deze 'waardebon' kunt u maximaal 70% van de rekening van de kennisinstelling betalen, de kleine voucher heeft een waarde van € 5.250, de grote 9000 euro. Op deze website kun je meer informatie vinden over de regeling.  Vanuit Teqnow helpen we je graag bij het vinden van de juiste expert.


soap2day