TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

IMTS goede graadmeter internationale maak

Steeds grotere rol voor additive manufacturing

  • 4 november 2018
IMTS goede graadmeter internationale maak

De IMTS, 's werelds grootste tweejaarlijkse beurs voor de maak- en toeleverende industrie in de metaal, brak dit jaar opnieuw bijna alle records. Met circa 13.000 bezoekers, meer dan 2500 exposanten en een groter beursoppervlak dan ooit, is deze beurs in Chicago een goede graadmeter voor de internationale maakindustrie. Dat is ook terug te zien in de afmetingen van de stands van de toonaangevende bedrijven. Bert Faessen, manager Teqnow, bezocht de beurs en deelt een aantal van de belangrijkste technische trends en opvallende nieuwtjes. Benieuwd? Lees het artikel in Metaal & Techniek van november 2018, zie: IMTS goede graadmeter internationale maak november 2018.pdf

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day