TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Terugkijken: bijeenkomst 3D-metaalprinten van interne koel- en stromingskanalen

  • 30 juni 2017
Terugkijken: bijeenkomst 3D-metaalprinten van interne koel- en stromingskanalen

Het 3D-printen van metaal heeft alleen zin als daarbij optimaal gebruik gemaakt kan worden van de voordelen die deze techniek kan bieden. Daarom organiseren 3D-printmagazine en Teqnow samen een drietal bijeenkomsten over de werkelijk toegevoegde waarde van 3D-metaalprinten, elk gericht op één van de echte voordelen van deze techniek.

Het is alleen zinvol om producten te produceren middels 3D-metaalprinten als tijdens het productontwerp een van de volgende kansen wordt benut:

  1. Optimaliseren van interne koel- en stromingskanalen.
  2. Licht construeren (alleen materiaal daar waar het ook echt nodig is).
  3. Integreren van functies (waardoor assemblage van diverse onderdelen kan worden voorkomen).

Voor de eerste bijeenkomst in deze cyclus waren we op 29 juni te gast bij Maakmij te Zaltbommel. Tijdens de presentatie van Christiaan Alofs van Maakmij kregen de aanwezigen een duidelijk beeld van de mogelijkheden van 3D-metaalprinten voor interne koel- en stromingskanalen. Vervolgens kon met de machine van Maakmij in productie bekijken.

Franc Coenen van 3D-printmagazine gaf vervolgens inzicht in de ontwikkelingen van 3d-printen die in de nabije toekomst op ons af komen. Hierbij gaat het niet alleen om de techniek maar ook zeker om de businessmodellen die hierbij horen.

Downloads

Presentatie van Christiaan Alofs van Maakmij
Presentatie van Franc Coenen van 3D-printmagazien

De overige twee bijeenkomsten in deze cyclus worden in het najaar gepland.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day