TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Basiscursus 3D-printen

  • 15 april 2019
Basiscursus 3D-printen

Fontys heeft het initiatief genomen om via zogenaamde Open Learning Labs kennis beschikbaar te stellen aan iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe technologie. Een van de eerste onderwerpen die daarbij is opgepakt is Additieve Manufacturing (ook wel 3D-printen genoemd). Via de website www.fontys.nl/openlearninglabs kan elke geïnteresseerde zich registreren en kosteloos online het theoretische gedeelte van de basiscursus volgen (studiebelasting ongeveer 3,5 uur). Wil je daarna jezelf verder in de materie verdiepen, dan kun je je vervolgens inschrijven op een praktische workshop (bestaande uit twee dagdelen). Daarbij wordt onder andere gekeken naar jouw producten en hoe deze eventueel herontworpen moeten worden om ze geschikt te maken voor 3D-printen. Deze workshops vinden plaats op locatie bij Fontys te Eindhoven. 
Voor meer informatie en deelname zie bovenstaande link. 

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day