TeqNow

Cybersecurity

Kunnen buitenlandse hackers verkiezingen beïnvloeden? Als je Trump mag geloven wel. En hoe zit het nou met WannaCry? Komt een dergelijke uitbraak van een hijack virus, waarbij je losgeld moet betalen om weer te kunnen beschikken over je eigen bestanden en of computernetwerk, vaak voor in Nederland? Als je de media mag geloven niet. Toch kon je gratis parkeren bij Q-park. Een andere vorm is phishing, het imiteren van inlogschermen van banken e.d. om mensen of bedrijven inloggegevens en geld afhandig te maken, wordt ook steeds professioneler. Ze zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. De digitale revolutie biedt veel kansen voor de hele maatschappij, dus ook voor criminelen. Hoe goed zijn wij als ondernemers op de hoogte van de risico’s?

In toenemende mate melden zich ondernemers, die getroffen worden door vormen van cybercrime. Maar dan is het veelal te laat. Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen.

Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen cybercrime, dit moet hoog op de agenda van iedere ondernemer staan. Er zijn namelijk manieren om je tegen cybercriminelen te wapenen, maar je moet wel weten welke risico’s jouw onderneming loopt en hoe je je kunt beschermen. Er van tevoren over nadenken is dus een vereiste. Sommige maatregelen zijn eenvoudig: het up to date hebben van alle gebruikte software, een goede firewall, niet te eenvoudige passwords, enz. Maar is dat voldoende? Is het probleem in werkelijkheid misschien groter dan we willen toegeven. Hoe groot is het probleem werkelijk? Allemaal vragen!

In samenwerking met de Haagse Hogeschool heeft Metaalunie een onderzoek gestart naar de risico’s binnen de MKB-maakindustrie. Hoe goed hebben onze ondernemers hun cybersecurity op orde? Binnenkort zullen de resultaten van het onderzoek gepresenteerd worden.

Bent u helaas toch slachtoffer van cybercriminelen en zoekt u naar een oplossing? Kijk dan op de pagina ransomeware.

Doe meer digitaal, maar doe het wel veilig! 

De atlas met aanbieders voor industriële robotisering.

> Vind de partner die bij u past!

soap2day