TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Samen de mogelijkheden van 3D printen ontdekken

  • 18 oktober 2021
Samen de mogelijkheden van 3D printen ontdekken

Op 14 oktober waren we te gast bij Binder 3D, expertisecentrum op het gebied van 3D printen in Noord Nederland. Tijdens de workshop zijn de deelnemers in groepjes van 4 aan de slag gegaan met cases die door henzelf waren ingebracht. Hoewel het printen van metalen onderdelen mogelijk is, kun je vaak beter kijken of het product van kunststof gemaakt kan worden. Je hoeft niet alleen aan prototypes of enkel stuks te denken, kleine complexe producten kunnen ook prima in kleine series geprint worden. En als iets op de (filament) printer van je bedrijf niet lukt, probeer dan of het mogelijk is om een andere printtechniek toe te passen zoals poederbed printen. Wat vooral duidelijk werd: pas als je er mee aan de slag gaat, merk je tegen welke vragen je aanloopt. Bij Binder 3D kun je deze vragen stellen en ontdek je welke kansen 3D printen biedt.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day