TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Artikelen

123456

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl
Digitaal communiceren met klanten en toeleveranciers

Digitaal communiceren met klanten en toeleveranciers

Geautomatiseerd berichten uitwisselen via SCSN

  • 25 april 2022

Geautomatiseerde berichten naar klant en leverancier dragen bij aan efficiëntere digitalisering en snellere productieprocessen, lagere kosten en minder fouten. Dit resulteert in  een betere en snellere orderafhandeling. Ook draagt het bij tot een betere aansturing van de interne processen.
Smart Connected Supplier Network (SCSN) biedt een datastandaard voor het uitwisselen van berichten binnen de toeleverketen van de maakindustrie om berichtenverkeer tussen klanten en toeleveranciers te automatiseren. Om effectief en foutloos te kunnen werken bestaat bij veel ondernemers de behoefte aan vergaande automatisering van deze communicatie. Ondernemers vragen zich echter af waar ze, om van de mogelijkheden van SCSN gebruik te kunnen maken, rekening mee moeten houden en of de investering zich zal terugverdienen. 
Om  hier meer duidelijk in te geven is onderzocht  wat de mogelijkheden van de diverse aangesloten ERP leveranciers en  service providers zijn om gegevens met dit SCSN uit te wisselen.  Dit door IPL uitgevoerde rapport is op 26 april gepresenteerd in een bijeenkomst.

Er is een selectietool beschikbaar die het mogelijk maakt de verschillende pakketten en hun ontsluitingsmogelijkheden met elkaar te vergelijken. De  tool is beschikbaar na registratie. Klik hiervoor hier:

Link naar registratiepagina

heeft u al een login, gebruik dan link naar login


soap2day