TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Artikelen

123456

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl
Oplossing voor verspaningsprobleem

Oplossing voor verspaningsprobleem

  • 27 april 2016

Amerikaanse onderzoekers hebben een oplossing bedacht voor een aanvankelijk onbekend probleem in de verspaning van metalen. Het verspanen van voorgegloeide metalen (annealed metals) levert dikke opkrullende spanen op en daardoor extra weerstand bij het verspanen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat deze weerstand met de helft kan worden gereduceerd door inkt op het te verspanen oppervlak aan te brengen. Het probleem wordt volgens onderzoekers van de Purdue University veroorzaakt door een voorheen onbekende soort metaalvervorming, de zogeheten ‘sinuous’ stroom.

soap2day