TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Artikelen

123456

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl
3-D printen de hype voorbij?

3-D printen de hype voorbij?

Zo efficiënt mogelijk materiaal omvormen

  • 1 februari 2018

Sinds enkele jaren worden bedrijven overspoeld met allerlei informatie over de mogelijkheden om producten te produceren door middel van '3D-printen'. Vaak wordt gesteld dat binnen enkele jaren alle huidige productietechnieken achterhaald zijn en dat alles uit een '3D-printer' gaat komen. Worden we gek gemaakt door een hype of is dit een begin van een nieuwe manier van produceren?

Bij produceren draait het altijd om materialen op een zo effectief mogelijke manier om te vormen, totdat de gewenste vorm is bereikt. Vaak zijn meerdere productietechnieken mogelijk om hetzelfde resultaat te bereiken. De techniek waarvoor wordt gekozen is die techniek, die het gewenste resultaat op de meest effectieve manier bereikt. Deze meest effectieve manier hangt onder andere af van de exacte vormgeving, gevraagde nauwkeurigheden, seriegrootte en de beschikbaarheid van productiecapaciteit. Vaak is het op een slimme manier combineren van diverse productietechnieken de meest effectieve manier om een product te maken. 

De geschiedenis leert dat ieder tijdvak zijn eigen omstandigheden en randvoorwaarde heeft waardoor bepaalde technieken konden opbloeien. ... 
Benieuwd naar het hele artikel? Deze is te vinden in  Metaal & Techniek van januari 2018, zie: 3D-printen de hype voorbij

soap2day