TeqNow

Waterstof

 

Waterstof kan gebruikt worden in de energietransitie om de overstap naar duurzame energie mogelijk te maken. Het aanbod groene stroom uit wind- en zonne-energie is onregelmatig en moet worden afgestemd op de vraag naar elektriciteit. Waterstof kan gebruikt worden als buffer om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. 

Met behulp van energie kan waterstof uit water gemaakt worden. Dit wordt Power2Gas of P2G genoemd. Wanneer de energie uit duurzame bronnen komt, wordt dit groene waterstof genoemd. Waterstof kan als een opslagmedium worden beschouwd, als het tenminste zodanig wordt opgeslagen dat het niet weglekt en onbedoeld met zuurstof kan reageren.

Om waterstof te produceren met behulp van elektriciteit is een elektrolyser nodig. 

Om waterstof te gebruiken als energiebron, is een fuelcel of brandstofcel nodig.

Waterstof is een gas met specifieke eigenschappen. Als je deze kent en jouw expertise sluit hierop aan, dan biedt dat kansen op nieuwe producten en diensten voor jouw bedrijf. Je kunt ook overwegen om waterstof toe te passen in je eigen bedrijfsvoering, zoals verwarming of mobiliteit.

Metaalunie is bezig met het oprichten van een branchevereniging op het gebied van waterstof om de leden die met dit onderwerp bezig zijn, collectief te kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. 

 

Artikelen

123456

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl
Basiscursus - Lean produceren bij Teqnow in Nieuwegein

Basiscursus - Lean produceren bij Teqnow in Nieuwegein

  • 28 maart 2024

Op dit moment zit de cursus vol. Wil je op de reservelijst komen of een berichtje krijgen als er een volgende cursus  op de agenda komt, stuur dan je mail aan info@teqnow.nl.

Ben jij benieuwd hoe Lean technieken je kunnen helpen beheersbaarder en slimmer te produceren en hoe je collega’s daarin mee kunt krijgen? Dan is de basiscursus Lean zeker wat voor jou! Zonder dikke boeken, op een heel praktische en interactieve manier waarbij je de kracht van de aanpak en methodes zelf hands-on ervaart. Samen met gelijkgestemden van collega-maakbedrijven sparren over de toepassingsmogelijkheden in de dagelijkse praktijk. 

 De onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen:

1.    Introductie continu verbeteren

De dag start met een introductie over continu verbeteren en de samenhang tussen de technieken Lean, Six Sigma en TPM.

 

2.   Basis intro - Kaizen en 5S  

Hierna gaan we aan de slag met de basis van continu verbeteren, namelijk: Kaizen en 5S. In een leuke workshop gaan we in een rommelige omgeving zo snel mogelijk een helikopter maken. Aan de hand van 5S gaan we in ronde twee proberen om deze helikopter in de helft van de tijd te maken. Succes verzekerd!

 

3.   Lean deel 1

Na een korte pauze starten we met de workshop De geldfabriek. Hierin maken we op een eenvoudige manier duidelijk wat het verschil is tussen push en pull aansturing en hoe je doorlooptijden kunt verkorten.

 

4.   Lean deel 2

Na de lunch gaan we kijken hoe we de verspilling ‘omstellen’ kunnen verminderen met de S.M.E.D-techniek. Dit doen we met de Barista–workshop. Hoe halen we het maximale aantal kopjes koffie uit een koffiezetapparaat? Je leert hier echt kijken naar procesverliezen en hoe je hiervoor een analyse opzet.

 

5.    Ronde tafel
We ronden de dag af met een ronde tafel discussie. Op basis van stellingen kun je ervaringen delen en leren van anderen.

 

6.    Gezellige borrel ter afsluiting

 

Na de cursus heb je inzicht in:

·       De basisprincipes van Lean

·       De toepassingsmogelijkheden van Lean principes

·       5S: dat dit verder gaat dan schoonmaken, hoe je medewerkers mee krijgt in het geordend
        houden van de werkplek, welke methoden je kan toepassen om collega’s en medewerkers te
        motiveren

·       De twee elementen die ten grondslag liggen aan doorlooptijdverkorting. Of we het nu hebben
        over Lean, Scrum of QRM

·       Manieren waarop je verspillingen kunt achterhalen en elimineren

·       Een aantal concrete handvatten voor het leveren van een bijdrage aan het continue
        verbeteren van je bedrijf

 

Doelgroep

Deze bijeenkomst richt zich op zowel directeuren als medewerkers van metaalproductiebedrijven die geïnteresseerd zijn in het (continu) verbeteren van processen,

Er is geen voorbereiding nodig voor deze basiscursus.

 

Teqnow organiseert deze basiscursus in samenwerking met René Kindervater van KSL Solutions.

 

Datum, tijd en locatie:

Datum: vrijdag 24 mei 2024

Aanvang: 09.00 uur

Einde: 17.00 uur

Locatie: Koninklijke Metaalunie - Teqnow, Einsteinbaan 1, 3439 NJ  Nieuwegein

 

Aanmelden:
De basiscursus gaat van start bij voldoende deelnemers. Het minimaal aantal deelnemers is 7 en het maximaal aantal deelnemers is 14, zodat er voldoende ruimte is voor interactie. Aanmeldingen worden bevestigd in volgorde van binnenkomst. Claim dus snel je plaats als je erbij wilt zijn. 

 

Kosten en voorwaarden:
De kosten voor deze cursus bedragen € 320,-  exclusief btw per persoon voor Teqnow-deelnemers. Je kunt tot één week van  tevoren annuleren zonder kosten. Daarna is wel vervanging mogelijk, maar geen restitutie van het cursusgeld. 

Bedrijven die zijn aangesloten bij het OOM kunnen een tegemoetkoming ontvangen in scholingskosten via de regeling de ‘Persoonlijke Trainingstoelage’. Het OOM vergoedt dan 50% van de kosten. Let wel even op de voorwaarden. Zie de informatie hierover op de website van OOM.

Een lunch en het cursusmateriaal zijn in de prijs inbegrepen. Je ontvangt een ingebonden hand-out van de presentatie, een prachtig naslagwerk.

De cursus staat open voor deelnemers van Teqnow. Het deelnemerschap van Teqnow is voor leden van Koninklijke Metaalunie gratis. Is jouw bedrijf geen lid van Koninklijke Metaalunie dan kan je alsnog deelnemer worden van Teqnow. De jaarlijkse bijdrage is dan  € 250,-  exclusief btw. Je krijgt dan ook toegang tot het complete palet aan kennis en dienstverlening van Teqnow. Zie www.teqnow.nl


Meer informatie:
Voor meer informatie over deze cursus kan je bellen naar Paul d’Hond  06 55824415 of een e-mail sturen naar info@teqnow.nl


soap2day