TeqNow

Waterstof

 

Waterstof kan gebruikt worden in de energietransitie om de overstap naar duurzame energie mogelijk te maken. Het aanbod groene stroom uit wind- en zonne-energie is onregelmatig en moet worden afgestemd op de vraag naar elektriciteit. Waterstof kan gebruikt worden als buffer om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. 

Met behulp van energie kan waterstof uit water gemaakt worden. Dit wordt Power2Gas of P2G genoemd. Wanneer de energie uit duurzame bronnen komt, wordt dit groene waterstof genoemd. Waterstof kan als een opslagmedium worden beschouwd, als het tenminste zodanig wordt opgeslagen dat het niet weglekt en onbedoeld met zuurstof kan reageren.

Om waterstof te produceren met behulp van elektriciteit is een elektrolyser nodig. 

Om waterstof te gebruiken als energiebron, is een fuelcel of brandstofcel nodig.

Waterstof is een gas met specifieke eigenschappen. Als je deze kent en jouw expertise sluit hierop aan, dan biedt dat kansen op nieuwe producten en diensten voor jouw bedrijf. Je kunt ook overwegen om waterstof toe te passen in je eigen bedrijfsvoering, zoals verwarming of mobiliteit.

Metaalunie is bezig met het oprichten van een branchevereniging op het gebied van waterstof om de leden die met dit onderwerp bezig zijn, collectief te kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. 

 

Terugkijken: bijeenkomst 3D-metaalprinten van interne koel- en stromingskanalen

  • 30 juni 2017
Terugkijken: bijeenkomst 3D-metaalprinten van interne koel- en stromingskanalen

Het 3D-printen van metaal heeft alleen zin als daarbij optimaal gebruik gemaakt kan worden van de voordelen die deze techniek kan bieden. Daarom organiseren 3D-printmagazine en Teqnow samen een drietal bijeenkomsten over de werkelijk toegevoegde waarde van 3D-metaalprinten, elk gericht op één van de echte voordelen van deze techniek.

Het is alleen zinvol om producten te produceren middels 3D-metaalprinten als tijdens het productontwerp een van de volgende kansen wordt benut:

  1. Optimaliseren van interne koel- en stromingskanalen.
  2. Licht construeren (alleen materiaal daar waar het ook echt nodig is).
  3. Integreren van functies (waardoor assemblage van diverse onderdelen kan worden voorkomen).

Voor de eerste bijeenkomst in deze cyclus waren we op 29 juni te gast bij Maakmij te Zaltbommel. Tijdens de presentatie van Christiaan Alofs van Maakmij kregen de aanwezigen een duidelijk beeld van de mogelijkheden van 3D-metaalprinten voor interne koel- en stromingskanalen. Vervolgens kon met de machine van Maakmij in productie bekijken.

Franc Coenen van 3D-printmagazine gaf vervolgens inzicht in de ontwikkelingen van 3d-printen die in de nabije toekomst op ons af komen. Hierbij gaat het niet alleen om de techniek maar ook zeker om de businessmodellen die hierbij horen.

Downloads

Presentatie van Christiaan Alofs van Maakmij
Presentatie van Franc Coenen van 3D-printmagazien

De overige twee bijeenkomsten in deze cyclus worden in het najaar gepland.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day