TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Robots on board

  • 6 juli 2015
Robots on board

Op de door Staalfederatie georganiseerde boottocht in de haven van Rotterdam, vanaf de 2e Maasvlakte naar het centrum bij de Erasmusbrug waren naast de ondernemers twee bijzondere gasten aan boord: de robots Baxter en UR5.

De Baxter is een bijzondere robot die geen programmeerdeskundigheid vraagt. De bediening is zeer simpel, je neemt Baxter letterlijk bij de hand en laat met het uitvoeren van een beweging zien wat je van hem verwacht. Dat kan zowel ‘blind’ met een repeterende beweging als gevolg, of door het gebruik van ‘vision’. Hierbij gebruik je ook de camera’s die in de armen zijn ingebouwd. Met deze camera’s kun je Baxter de opdracht geven om in een aangegeven gebied een object te vinden, te grijpen en daarmee een actie uit te voeren zoals pick-and-place werk. De instructie is bovendien te volgen op het schermpje van de Baxter. Stap voor stap kun je zo Baxter instrueren en aangeven wat je verwacht. Met een arm of met twee armen, beide opties zijn mogelijk.

Een beveiliging is ingebouwd. De armen kunnen niet met elkaar in botsing komen. Ook als er contact ontstaat met een object of mens, houdt de Baxter zijn beweging stil, en gaat pas weer verder als de belemmering is verdwenen. Zo kan de Baxter dus in de praktijk prima samenwerken met mensen, want een veiligheidskooi is niet nodig. Baxter is dan ook een cobot (collaborative Robot).

De UR5 werd gedemonstreerd door het team van smart Robotics die met dit type robots een uitzendbureau voor robots zijn begonnen. smart Robotics ontwikkelt en detacheert modulaire robots die voor specifieke taken kunnen worden geconfigureerd. Hiermee wil men inspelen op de behoefte aan flexibele robotica binnen de industrie. De slimme robots maken het mogelijk zichzelf snel terug te verdienen en wegen op tegen outsourcing naar lage lonen landen. Ook deze robots zijn erg veilig en vragen geen specifieke programmeerdeskundigheid. Ze kunnen voor verschillende taken snel opnieuw geconfigureerd worden en zijn bij kleine series al een interessante optie. Ook hier dus de nodige voordelen te benoemen zoals o.a. ook het kunnen samenwerken met mensen, waardoor een kooi niet nodig is.

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day