TeqNow

3D (laser)cladden

Lasercladden is al langer bekend als een techniek om slijtvaste oppervlaktelagen aan te brengen. Lasercladden wordt toegepast om de oppervlakte-eigenschappen van metalen en machineonderdelen plaatselijk te verbeteren. Met name gaat het daarbij om verhoging van de slijtvastheid en de weerstand tegen corrosie. Lasercladden is goed inzetbaar als additive manufacturing technologie.

Onderzoek toont aan dat de eigenschappen van gecladde producten vaak vergelijkbaar zijn met die gemaakt met conventionele technieken.
Lasercladden is vooral bekend vanuit de reparatiewereld. Met behulp van een laserbron en metaalpoeder of -draad kun je herstellagen of slijtvaste lagen aanbrengen op producten.

Ook is het mogelijk om vanuit het CAD-design laagsgewijs producten op te bouwen. De CAM-software deelt het product dan op in 2D lagen. Voor de hoge nauwkeurigheid kun je de producten conventioneel nabewerken, bijvoorbeeld frezen of draaien.

  • Voordelen: een perfecte metallische hechting tussen cladlaag en basismateriaal, de cladlaag vertoont geen porositeiten, de claddikte is goed controleerbaar, er is weinig opsmelting waardoor er nauwelijks menging is in de cladlaag en ook moeilijk bereikbare plaatsen (bijv. binnenzijde van een buis)
  • Nadelen: warmteinbreng in het product, relatief onnauwkeuring: nabewerken nodig
  • Fabrikanten: RPM Innovations
  • Materiaal: groot aantal metalen beschikbaar waaronder poeders met ijzer, chroom en koolstof, cobaltlegeringen, chroom-oxides, of zirkonium-oxides en nikkel.
  • Maximale afmeting: naar wens
  • Toepassingen: complexe producten voor de matrijzenindustrie, olie- en gasindustrie.



 



bflix