TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Robots kunnen elkaar helpen dingen te leren

  • 30 november 2016
Robots kunnen elkaar helpen dingen te leren

Robots kunnen veel sneller leren hoe ze bepaalde objecten op moeten pikken als ze een informatie delen. Professor Stefanie Tellex van de Amerikaanse Brown Universiteit heeft daar onderzoek naar gedaan.

Tellex liet robots met sensoren, infraroodcamera’s en grijpers zelf uitvogelen hoe ze een bepaald object op moesten pakken. Dat kan lang duren, maar als de robot er eenmaal achter is kan hij die informatie delen met andere robots die met dezelfde sensoren en grijpers zijn uitgerust.

“We hebben nu hele krachtige algoritmes die lessen kunnen trekken uit grote datasets”, legt Tellex uit aan Technology Review. “Maar deze algoritmes vereisen wel praktische kennis. Robots die door vallen en opstaan leren iets te doen, zijn een prachtige bron van het soort praktische kennis dat we nodig hebben.”

Als alle 300 testrobots van het soort dat Tellex gebruikte beide armen gebruiken om te leren hoe objecten op te pakken, dan zouden ze in slechts elf dagen kunnen leren hoe ze een miljoen verschillende objecten kunnen oppakken.

Lees meer.

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day