TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Nieuwe generatie robots zoals Baxter

  • 15 april 2016
Nieuwe generatie robots zoals Baxter

De nieuwe generatie robots zijn uitermate geschikt voor het mkb. Een voorbeeld hiervan is de Baxter robot die veelzijdig is en flexibel inzetbaar. Deze robot, ook wel collaborative robot of kortweg cobot genoemd, is eenvoudig te instrueren. Met zijn sensoren weet de cobot waar de objecten zijn die hij moet pakken zijn en kan senle en flexibel ingezet worden.

Door zijn sensoren is hij ook in staat om samen met mensen te werken en rekening te houden met hun aanwezigheid. Baxter ook nog eens heel veilig en kan via een eenvoudige risicoanalyse te werk worden gesteld. De manier waarop Baxter kan worden geprogrammeerd is ook heel modern: instrueren in plaats van programmeren. Instructeurs doen de robot voor wat er moet gebeuren en slaan dat op in zijn werkgeheugen zodat Hij zo aan de slag kan. Er is ook een maar: Baxter is nog niet CE-gekeurd zodat de inzet nu nog zeer beperkt is. Voorbeeldmatig en oefenen met en in nieuwe situaties kan zeker wel en daar gaat het nu vooral om.

De feiten op een rij:

  • Baxter kost 22.000 dollar. Dat levert over de levensduur een uurloon op van 4 dollar. Daar kan een bedrijf dus echt geld op arbeid mee besparen. Baxter is daarmee een diepte investering die ook MKB bedrijven kunnen dragen.
  • Baxter kun je zelf in elkaar zetten en programmeren. Programmeren doe je door zijn armen de gewenste beweging uit te laten voeren en door hem instructies te geven via zijn scherm. Dit is heel anders dan honderden uren programmeren zoals tot nu toe altijd nodig was. Rethink noemt dit ‘training by demonstration’.
  • Baxter zal nooit een mens pijn doen. Hij heeft ingebouwde veiligheidssystemen die lettelijk aanvoelen dat er een mens in de buurt en deze extra beveiligingen zorgen ervoor dat hij zijn bewegingen staakt als er iemand in de weg komt. Zo kunnen Baxter en de mens dus samenwerken in dezelfde ruimte. Een risicoanalyse ter plaatse is en blijft wel noodzakelijk.

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day