TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Light Rider is de eerste motorfiets uit de 3D printer

  • 23 mei 2016

Airbus-dochtermaatschappij AP Works heeft een 3D-geprinte motorfiets gemaakt, die maar 35 kilo weegt. Het grootste gewicht van de Light Rider zit in de motor, banden en de ophanging. Het frame van de motor weegt los 6 kilogram. De motor is 30 procent lichter dan doorsnee elektrische motoren.

Exoskelet
Het frame is geprint uit Scalmalloy. Dit is een printbare soort aluminium die volgens de fabrikant vrijwel net zo sterk is als titanium. Door het frame te baseren op organische exoskeletten van insecten zou de constructie nog steviger moeten zijn, terwijl veel buizen hol zijn om kabels weg te werken.

Snelheid met een prijskaartje
De fiets heeft een 6 kW-elektromotor die goed is voor een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, waarbij het in drie seconden optrekt van 0 naar 50 kilometer per uur. De batterij gaat 50 kilometer mee en kan makkelijk onderweg vervangen worden. De motorfiets is niet goedkoop. AP Works gaat 50 stuks maken, die verkocht worden voor 55.000 dollar (48.500 euro) per stuk.

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day