TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Eerste selectieve aspergesteekrobot ter wereld

  • 26 april 2017
Eerste selectieve aspergesteekrobot ter wereld
De aspergeteelt in West-Europa lijkt gered door een Nederlandse hightech startup. Cerescon heeft de eerste automatische selectieve aspergeoogstmachine ter wereld ontwikkeld. Deze doet in één oogstronde evenveel als waar 60 tot 75 handstekers drie dagen over zouden doen.

De West-Europese aspergeteelt liep tegen bepaalde grenzen aan. Het handmatig steken werd een steeds grotere kostenpost in verband met verplichte hogere lonen en het vinden van seizoenarbeiders werd ook alsmaar moeilijker. Verschillende grotere telers overwogen om hun bedrijf naar lagelonenlanden te verhuizen. De aspergeoogstmachine van Cerescon zou veel van deze problemen op kunnen lossen.

De robot is bedacht door Ad Vermeer, wiens broer aspergeteler was en ook tegen bovenstaande problemen aanliep. Er waren al wel aspergeoogstmachines op de markt, maar deze waren allemaal niet in staat om de asperges te vinden die gestoken moesten worden. “Het ene moment slaat de machine heerlijk malse aspergetopjes over, om zich het volgende moment met volle kracht op een nietsvermoedend wit kiezelsteentje te storten”, zo is te lezen op de website van Cerescon.

Menselijke aspergestekers zien de topjes wel boven de grond uitsteken, maar dan zijn de asperges eigenlijk alweer minder waard. Het doel van Cerescon was dan ook een machine te ontwikkelen die de te steken asperges al onder de grond kan detecteren. Het bedrijf schakelde verschillende aspergetelers uit Brabant, Limburg en Duitsland in om samen na te denken over de beste oplossing.

> Lees meer.

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day