TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Canadese investeerder steekt miljoenen in Delftse RoboValley

  • 9 juni 2016
Canadese investeerder steekt miljoenen in Delftse RoboValley

Het Canadese Chrysalix Venture Capital steekt €100 mln in een Nederlands investeringsfonds voor robotica. De Canadezen richten het fonds op in samenwerking met RoboValley, een netwerk van bedrijven en onderzoekers dat ontstaan is uit de TU Delft. Delft Robotics is een partner van Teqnow.

Er is bijna geen gebied in de robotica te noemen dat niet in Delft wordt bestudeerd. Binnen RoboValley werken nu al ruim 170 robotica-onderzoekers uit uiteenlopende disciplines samen met ondernemers en overheden. Het fonds van de Canadezen en van Robovalley moet onder meer startups in een kansrijke positie zien te manoeuvreren. Om in de wereld leidend te worden met robotica, moeten tempo gemaakt worden door ideeën uit de universiteiten te trekken en naar de markt te brengen. Daarvoor is het nodig te beschikken over een internationaal investeringsfonds.

RoboValley richt zich op ‘de volgende generatie robots’. Het gaat dan om de ontwikkeling van drones, slimme software voor de gezondheidszorg of automotive, maar ook de snellere toepassing van materialen voor bijvoorbeeld 3D-printing. RoboValley is weliswaar een Delfts initiatief, maar de samenwerking met andere Nederlandse universiteiten en bedrijven is essentieel. Investeringen in robotica nemen volgens analisten de komende jaren een grote vlucht, hoewel de rendementen tot nu toe bescheiden zijn.

Chrysalix heeft nu al aangegeven te denken aan een nieuwe ronde van 300 miljoen. Zij is geen onbekende in de Nederlandse start-upscene. De investeringsmaatschappij heeft eerder geparticipeerd in onder meer Epyon, een Delftse producent van snellaadsystemen voor elektrische auto’s die inmiddels in handen is van de Zweeds-Zwitserse multinational ABB. Drie jaar geleden stapten de Canadezen ook in LUXeXceL, een producent van 3D printprocessen.

Bron: FD

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day