TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Bladel heeft eerste medicijnrobot van Nederland

  • 8 september 2016
Bladel heeft eerste medicijnrobot van Nederland

Een primeur in Nederland, Bladel heeft met de ‘medicijnrobot’ een uitgifte-automaat voor farmaceutische spoedzorg. De uitgifteautomaat staat bij de huisartsenpost in Bladel. Daardoor kunnen patiënten voortaan ook buiten de openingstijden van de apotheek terecht voor spoedmedicatie.

De uitgifteautomaat is een voorloper op de technische zorgmogelijkheden in de nabije toekomst. Met name voor patiënten in landelijke gebieden is dit een praktische en betaalbare oplossing. Via een beeld- en geluidverbinding met de Centrale Dienstapotheek in Eindhoven is het mogelijk medicatie op te halen met behulp van de uitgifte-automaat. Alle farmaceutische handelingen vinden plaats in Eindhoven bij de Centrale Dienstapotheek. De medicijnrobot pakt ter plekke het juiste medicijn uit de voorraad in de machine. Vervolgens gaat het medicijn via een lopende band naar het uitgiftebakje. Door interne bewaking en fotocontrole moet altijd het juiste medicijn aan de juiste persoon afgegeven kunnen worden.

De huisartsenposten in Bladel en Eersel hebben een verzorgingsgebied van zo´n 75.000 inwoners. Patiënten kunnen buiten de openingstijden van de normale apotheek bij de uitgifte-automaat terecht voor persoonlijk advies, afgifte van medicijnen op spoedrecept en voor afgifte van zelfzorgartikelen op advies van de arts/apotheker.

 

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day