TeqNow

Additive manufacturing


Additive Manufacturing wordt in de volksmond vaak 3D-printen genoemd. 3D-printen staat de laatste jaren fors in de belangstelling en is een van de vele technieken die onder Additive Manufacturing vallen.

Bij het produceren van producten kan op twee verschillende manieren worden gewerkt. Men kan beginnen met een stuk standaard materiaal en vervolgens zoveel materiaal weghalen, totdat het gewenste product overblijft. In deze categorie zitten o.a. alle verspaningstechnieken. Een andere methode is om ergens steeds materiaal aan toe te voegen, totdat het gewenste product is verkregen. In dit geval hebben we het over additive manufacturing technieken. Tot deze groep behoren o.a. de 3D-printtechnieken, lasercladden en electroformeren.

Additive manufacturing technieken worden vaak op één hoop gegooid waardoor veel spraakverwarring ontstaat. De technieken om kunststofproducten te vormen verschillen nogal van die voor het vormen van metalen producten. Daarnaast kunnen technieken ingezet worden om direct een product te vormen of om eerst bijvoorbeeld een model te printen dat vervolgens gebruikt kan worden om een metalen product te vormen.

Technieken

Er bestaat in de werelden van het 3D-printen niet één technologie. Er zijn meerdere additieve manufacturing technologieën, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, materialen en toepassingsgebieden. En met hun beperkingen, want die zijn er ook. De verschillende technieken voor 3D-printen op een rijtje:

Aspergerobot: fraaie samenwerking kennisinstituut en onderneming

  • 28 juni 2015
Aspergerobot: fraaie samenwerking kennisinstituut en onderneming

Technologiebedrijf Demcon heeft een robot ontwikkeld die asperges op precies het goede moment uit de grond kan steken. Vrijdag wordt in Brabant een demonstratie gegeven met het in Enschede gebouwde prototype.

Demcon heeft de asperge-oogstrobot ontwikkeld in het Twentse TechForFuture-project, in samenwerking met hogeschool Saxion en voortbordurend op een vinding van de Brabantse ondernemer Ad Vermeer. Die had een methode bedacht om met behulp van een grondradar te meten wanneer asperges hun kop boven het zand willen uitsteken en dus rijp zijn voor de oogst.

Demcon tekende voor de mechanica en elektronica van de machine en Saxion heeft een systeem ontwikkeld om het steekmechanisme naar de juiste plek te leiden. Die steekunit moet de asperge ondergronds lossteken en uit het bed halen. De robot wordt achter een tractor gehangen die meerdere rijen tegelijk kan bestrijken. De tractor kan continu doorrijden en toch onderweg asperges steken. De machine kan een hectare per uur bestrijken.

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day