TeqNow

Nieuwe producten en diensten voor de maakindustrie


Nederland heeft een hele goede uitgangspositie voor waterstof/elektrolyserproductie vanwege... Er zijn nog veel benodigde technologieën die nog in de kinderschoenen staan. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende technologieën:

[Stacks en membranen] als je nog verder inzoomt op de elektrolysers en brandstofcellen:

Waterstof en zuurstof worden door een membraan van elkaar gescheiden. Het membraam bestaat uit een elektrolyt PEMFC (Proton Exchange Membrane FC), hiervoor kunnen verschillende stoffen gebruikt worden.

[Verbeteren rendement omzetting]

[electrodes]

Om PEM electrolysers te maken, zijn electrodes nodig van platina of iridium (een van de 6 PGMs (Platina Group Metal). Vanwege de schaarste wordt er veel onderzoek gedaan om de benodigde hoeveelheid te verlagen en de recyclebaarheid van iridium te verbeteren.

 

[tankstations]

Bij de eerste generatie waterstofstations wordt waterstof in drukcilinders aangevoerd. De druk wordt vervolgens zodanig aangepast dat auto’s ermee getankt kunnen worden. Bij de nieuwste tankstations, wordt de waterstof ter plaatse geproduceerd uit water en elektriciteit.

[explosie veiligheid]

[Goede afdichtingen, lassen]

[zuiver water]

[meetinstrumenten, detectie ]

[Toepassen van waterstof voor warmtevraag in de industrie] geschikt maken van branders

[koeling]

[elektronica]


Kenniscluster: Optimaal benutten van ontwerpvoordelen bij het toepassen van 3D-printen van metaal

  • 24 februari 2017
Kenniscluster: Optimaal benutten van ontwerpvoordelen bij het toepassen van 3D-printen van metaal

Het 3D-printen van metalen producten staat fors in de belangstelling. Deze Additieve Manufacturing (AM) techniek heeft echter alleen zin als het ontwerp optimaal is ontworpen voor deze techniek. Het printen van een voor verspanen ontworpen product heeft zelden zin.

Het zinvol toepassen van deze techniek staat of valt bij het optimaal benutten van de ontwerpvoordelen die deze techniek brengt. Het gaat hierbij om:  

  1. Het product moet gecontroleerd verwarmd of gekoeld worden.  
  2. Het product moet zo licht mogelijk zijn.  
  3. Het integreren van diverse onderdelen tot één onderdeel.

Als een van deze ontwerpvoordelen door u wordt nagestreefd is het zinvol om het product te ontwerpen voor 3D-metaalprinten. Maar hoe maak je een dergelijk ontwerp waarbij je de voordelen maximaal benut? Om u hierbij te ondersteunen heeft Teqnow samen met, en gebruik makend van de kennis van, TNO een kenniscluster ontwikkeld.

In een kleine groep wordt u op de hoogte gebracht hoe u deze voordelen optimaal kunt benutten. Hierbij is het mogelijk om uw eigen case in te brengen. Deze kenniscluster is alleen toegankelijk voor bedrijven die serieus met dit onderwerp aan de slag gaan. Daarom wordt per deelnemend bedrijf een eigen bijdrage in de kosten van € 2000 (excl. BTW) gevraagd.

Hebt u interesse, wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met Jo van de Put, adviseur Teqnow (06-22907425 of put@metaalunie.nl).  

 

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day