TeqNow

Nieuwe producten en diensten voor de maakindustrie


Nederland heeft een hele goede uitgangspositie voor waterstof/elektrolyserproductie vanwege... Er zijn nog veel benodigde technologieën die nog in de kinderschoenen staan. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende technologieën:

[Stacks en membranen] als je nog verder inzoomt op de elektrolysers en brandstofcellen:

Waterstof en zuurstof worden door een membraan van elkaar gescheiden. Het membraam bestaat uit een elektrolyt PEMFC (Proton Exchange Membrane FC), hiervoor kunnen verschillende stoffen gebruikt worden.

[Verbeteren rendement omzetting]

[electrodes]

Om PEM electrolysers te maken, zijn electrodes nodig van platina of iridium (een van de 6 PGMs (Platina Group Metal). Vanwege de schaarste wordt er veel onderzoek gedaan om de benodigde hoeveelheid te verlagen en de recyclebaarheid van iridium te verbeteren.

 

[tankstations]

Bij de eerste generatie waterstofstations wordt waterstof in drukcilinders aangevoerd. De druk wordt vervolgens zodanig aangepast dat auto’s ermee getankt kunnen worden. Bij de nieuwste tankstations, wordt de waterstof ter plaatse geproduceerd uit water en elektriciteit.

[explosie veiligheid]

[Goede afdichtingen, lassen]

[zuiver water]

[meetinstrumenten, detectie ]

[Toepassen van waterstof voor warmtevraag in de industrie] geschikt maken van branders

[koeling]

[elektronica]


Eerste huis van geprint beton komt in Eindhoven

  • 2 november 2016
Eerste huis van geprint beton komt in Eindhoven
Het eerste huis uit de 3D betonprinter van de TU/e komt in de loop van 2017 in Eindhoven te staan. Als eerste stap daar naar toe hebben de Technische Universiteit Eindhoven en de gemeente een intentieverklaring getekend.

Volgens hoogleraar Bouwkunde Theo Salet heeft de universiteit de techniek van het printen inmiddels helemaal onder controle. “Nu komt het aan op het opschalen. Er is nog wel wat ontwikkeling nodig voordat we het hele bouwkundige proces beheersen.”

“Eindhoven is de stad waar nieuwe dingen ontdekt worden”, zei wethouder Yasin Torunoglu bij de ondertekening. “Dus ook in de bouw. En duurzaamheid is daarbij van belang. Het gaat er ons nu om de kwaliteit van leven, maatwerk voor de bewoners en flexibiliteit bij de bouwers te verhogen. Ook de gemeente zelf zal nog moeten bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwbesluit, past dat nog wel op deze manier van werken?” Volgens Suzanne Udo, lid van het faculteitsbestuur Bouwkunde, komt het nu aan op verdere invulling van de samenwerking tussen onderzoekers, studenten, de bouwsector en de gemeente, om de laatste stappen te zetten. “Op die manier komen we stapje voor stapje dichter bij die slimme stad die we zo graag willen hebben.”

Het printen zelf zal vooralsnog niet ter plekke gebeuren. Om de omstandigheden ideaal te houden is dat niet handig. Daarom wordt nu vooral gedacht aan het voorbereiden van het werk in een laboratorium, om vervolgens het huis in onderdelen, prefab, naar de bouwlocatie te vervoeren. In de eerste versie zal dat nog niet het geval zijn, maar uiteindelijk moet het hele huis ook afbreekbaar (en herbruikbaar) zijn. Maar ook nu al is veel minder materiaal dan normaal nodig.

Bron: e52
Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day