TeqNow

Brandstofcel

Waterstof wil van nature graag reageren met andere elementen:

In een brandstofcel vindt deze reactie gecontroleerd plaats, zodat de energie benut kan worden:

    Schematische weergave brandstofcel

De werking van een brandstofcel is gebaseerd op een scheikundig proces, en wordt uitgelegd in deze teqlog brandstofcel. 

Brandstofcellen vindt je ook terug in voertuigen op waterstof. De waterstof die getankt wordt bij het tankstation, wordt in de brandstofcel omgezet naar elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven. Dit wordt FCEV of FCV genoemd, een afkorting van Fuel Cell Electric vehicle) en is dus een andere technologie dan het toevoegen van waterstof aan een verbrandingsmotor of Internal Combustion Engine (ICE). Kleine voertuigen kunnen ook een conventionele accu gebruiken om een minimale actie radius te hebben met de elektromotor. Bij vrachtwagens zou het gewicht en de kosten van accu’s veel te hoog worden, maar met waterstof is elektrificeren wel mogelijk.


 

Artikelen

123456

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl
Basiscursus Elektro Magnetische Compatibiliteit (EMC) in elektrische systemen en apparaten

Basiscursus Elektro Magnetische Compatibiliteit (EMC) in elektrische systemen en apparaten

  • 30 april 2024

EMC in elektrische systemen en apparaten

 Machinebouwers hebben vaak moeite met Elektro Magnetische Compatibiliteit (EMC). Terwijl ze de mechanica onder de knie hebben, blijkt elektronica en EMC een hele uitdaging. De onverklaarbare storingen in elektrische systemen en apparaten ontstaan doordat ze elkaar beïnvloeden zonder rekening te houden met EMC. Oplossingen komen vaak pas na veel trial-and-error. Toch kunnen veel problemen voorkomen door bij het ontwerp en de installatie van elektrotechnische systemen meer aandacht te besteden aan deze aspecten.

 Deze basiscursus EMC geeft inzicht in de verschillende EMC fenomenen (emissie en immuniteit) en de mogelijke gevolgen die EMC effecten kan hebben op de elektronische producten.

Daarnaast worden er praktische voorbeelden en tips gegeven welke maatregelen en ontwerp regels toegepast kunnen worden om het eindproduct aan de EMC eisen te kunnen laten voldoen.

Hierbij komt zowel het EMC efficiënt ontwerpen van Printed Circuit Boards (PCB) aan de orde, als ook het samenstellen en bouwen van elektrische machines en/of elektrische installaties. 

 Wat gaan we behandelen?

  • Introductie tot EMC-testen
  • EMC fenomenen en gevolgen
  • Oorzaken van EMC-storingen
  • Regels voor printontwerp (referentievlakken, PCB layout, filtering)
  • EMC problemen in installaties
  • Aarding, hoogfrequent afscherming bij installaties
  • Praktijkvoorbeelden en casestudy’s

Doelgroep
Professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling en certificering van elektrische/elektronische producten en/of systemen.

Onder andere: elektronica hardware engineers, technische inkopers, systeem engineers, kwaliteit managers (engineers)

Leerdoelen
Het belangrijkste doel van deze opleiding is je als deelnemers EMC bewustzijn bij te brengen, resulterende in snellere resultaten en lagere kosten voor product ontwikkeling.

T
eqnow organiseert deze basiscursus in samenwerking met Patrick Dijkstra van Raditeq.

Datum, tijd en locatie:
Datum:                 11 september
Aanvang:             09.15 uur (om 09.00 aanwezig zijn)
Einde:                    17.00 uur
Locatie:                Koninklijke Metaalunie - Teqnow, Einsteinbaan 1, 3439 NJ  Nieuwegein.

Kosten en voorwaarden en aanmelden:
De EMC basiscursus gaat van start bij voldoende deelnemers. Het minimaal aantal deelnemers is 10 en het maximaal aantal deelnemers is 16, zodat er voldoende ruimte is voor interactie. Aanmeldingen worden bevestigd in volgorde van binnenkomst. Reserveer dus snel je plaats als je erbij wilt zijn.

De kosten voor deze basiscursus bedragen € 450,- (ex btw) per persoon voor Teqnow deelnemers.
Je kunt tot één week van tevoren annuleren zonder kosten. Daarna is wel vervanging mogelijk maar geen restitutie van het cursusgeld.

Bedrijven die zijn aangesloten bij het OOM kunnen een tegemoetkoming ontvangen in scholingskosten via de regeling de ‘Persoonlijke Trainingstoelage’. Het OOM vergoedt dan tot 50% van de kosten. Let wel even op de voorwaarden. Zie de informatie hierover op de website van OOM.

Een lunch en het cursusmateriaal zijn in de prijs inbegrepen. Je ontvangt een ingebonden hand-out van de presentatie en bovendien handige handleidingen en checklists.

De cursus staat open voor deelnemers van Teqnow. Het deelnemerschap van Teqnow is voor leden Koninklijke Metaalunie gratis. Is jouw bedrijf geen lid Metaalunie dan kun je alsnog deelnemer worden van Teqnow. De jaarlijkse bijdrage is dan  €250,-  ex btw. Je krijgt dan ook toegang tot het complete palet aan kennis en dienstverlening van Teqnow. Zie www.teqnow.nl.

Meer informatie:
Voor meer informatie over deze cursus kun je bellen naar Teqnow, tel.nr. 030-6053344 of een 
e-mail sturen naar info@teqnow.nl.

 

soap2day