TeqNow

Brandstofcel

Waterstof wil van nature graag reageren met andere elementen:

In een brandstofcel vindt deze reactie gecontroleerd plaats, zodat de energie benut kan worden:

    Schematische weergave brandstofcel

De werking van een brandstofcel is gebaseerd op een scheikundig proces, en wordt uitgelegd in deze teqlog brandstofcel. 

Brandstofcellen vindt je ook terug in voertuigen op waterstof. De waterstof die getankt wordt bij het tankstation, wordt in de brandstofcel omgezet naar elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven. Dit wordt FCEV of FCV genoemd, een afkorting van Fuel Cell Electric vehicle) en is dus een andere technologie dan het toevoegen van waterstof aan een verbrandingsmotor of Internal Combustion Engine (ICE). Kleine voertuigen kunnen ook een conventionele accu gebruiken om een minimale actie radius te hebben met de elektromotor. Bij vrachtwagens zou het gewicht en de kosten van accu’s veel te hoog worden, maar met waterstof is elektrificeren wel mogelijk.


 

Omzet 3D printen in Nederland stijgt

  • 8 maart 2017
Omzet 3D printen in Nederland stijgt
In de Nederlandse markt stijgt de omzet voor 3D printen in 2017 van 100 naar 120 miljoen euro. Nederland zit voor desktopprinters in de internationale kopgroep en Nederlandse online platforms zijn leidend in de wereld.

De internationale markt voor 3D printen groeit nog steeds hard. Steeds meer eindproducten worden geprint en vooral metaalprinters produceren op industriële schaal voor de lucht- en ruimtevaart, medische markten, machinebouwers en maakindustrie. In 2015 bedroeg volgens Wohlers Associates de wereldwijde omzet in de 3D printing markt 4,9 miljard euro: een stijging van 25,9 procent ten opzichte van 2014. Ook de Nederlandse omzet groeit sneller dan verwacht. Dat concluderen ABN AMRO en Berenschot in een gezamenlijk rapport. In 2016 was de Nederlandse 3D printing markt goed voor zo’n 100 miljoen euro: een verdubbeling ten opzichte van 2015. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de omzet in 2017 verder zal groeien naar 120 miljoen euro.

Steeds meer kleine desktop 3D printers worden door industriële gebruikers gekocht. Niet alleen om mee te experimenteren, maar ook om tooling en eindproducten mee te maken. Ook worden 3D printers steeds vaker in het onderwijs ingezet. Nederlandse fabrikanten van desktop printers presteren goed. Ultimaker is wereldwijd één van de marktleiders, maar andere fabrikanten, zoals Builder 3D, Felix, Leapfrog, Nectar, Opiliones, Atum3D en dddrop, zorgen voor een brede variatie.

Metaalprinters groeien het snelst
In de markt voor professionele printers groeien de metaalprinters harder dan de kunststofprinters. Wereldwijd was in 2015 sprake van een groei van 47 procent ten opzichte van 2014 (van 505 naar 808 metaalprinters). Traditionele bouwers van metaalbewerkingsmachines, zoals Trumpf en DMG Mori, stappen ook in 3D-metaalprinting. In Nederland worden metaalprinters veel ingezet in de medische en tandheelkundige sector.

3D printen is een internationale markt waarin spelers op wereldschaal moet concurreren. Online platforms voor de aanschaf van 3D geprinte producten storen zich niet aan landsgrenzen. Het van origine Nederlandse Shapeways is de grootste online marktplaats voor 3D geprinte producten. Het eveneens Nederlandse 3D Hubs bedient op dit moment een miljard mensen bij het vinden van een lokale 3D-printer voor het produceren van een eigen design. Nederland zit in de kopgroep, maar om voorop te blijven lopen moet volgens Berenschot wel stevig worden geïnvesteerd, bijvoorbeeld in onderwijs. Ook is er nog ruimte voor grotere, industrie-specifieke dienstverleners op het gebied van 3D printing.

Eind maart publiceert Koninklijke Metaalunie de resultaten van de Benchmark Verspanen. Deze benchmark komt tot stand in samenwerking met Metaalunie, Made-in-Europe en ESEF. In het onderzoek is ook 3D printen opgenomen.

Bron: Berenschot
Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day