TeqNow

Innovatie en productiviteit

Teqnow is het kenniscentrum van Metaalunie dat mkb ondernemers in de industrie helpt succesvoller te zijn met innovatie, technologie en productiviteit. Dat doen we door trends, kennis, inspiratie en advies van Teqnow en collega bedrijven te delen via onze artikelen, video’s, cursussen en evenementen en door gelijkgestemde ondernemers te verbinden.

Stappenplan praktisch en
winstgevend robotiseren
bij het industriële MKB
Vraag het gratis boekje aan!

Vergroot uw winstgevendheid
met de digitale mkb-fabriek
Vraag het gratis boekje aan!

Krijg inzicht in de technische
aspecten van sensoren die
iedere ondernemer moet weten
Vraag deze publicatie aan

Big data
Wat kan ik ermee?
Moet ik er in investeren?
Lees het gratis boekje

De toegevoegde waarde van
kunstmatige intelligentie
voor het industriële mkb
Vraag het boekje aan!

 

Kennismatch - vind de expert!

Maak gebruik van ons netwerk en ontdek welke expert jou snel vooruit kan helpen.

Vind jouw match

Community - praat mee!

Kom eenvoudig in contact met andere deelnemers en wissel tips en ervaringen uit.

Sluit aan bij een community

Kennisvragen? Stel ze ons!

Heb je vragen over innovatie, technologie of productiviteit? We helpen je graag verder!

Stel je vraag

nieuws

Brug uit 3D-printer

  • 28 september 2015
Brug uit 3D-printer

De eerste 3D-geprinte brug in de wereld komt mogelijk in Amsterdam. Dat maakten bouwbedrijf Heijmans en de Nederlandse startup MX3D bekend. De bouw van de brug is een staaltje vernuft dat wereldwijd nog niet eerder is vertoond. Tijdens het printen wordt gebruik gemaakt van een speciale robot die het mogelijk maakt om enorme objecten te printen. Het resultaat is een stalen brug die over een gracht in de historische binnenstad komt te liggen.

MX3D zet daarmee een stap die tegengesteld is aan de algemene trend in 3D-printen. Volgens MX3D richten de meeste bedrijven zich op het printen van kleine, op maat gemaakte voorwerpen, zoals gespecialiseerde onderdelen voor medische of industriële toepassingen. MX3D wil de brug op locatie printen. De robot begint op de ene oever en maakt al printend de oversteek naar de andere kant. De printer brengt het metaal naar een temperatuur van 1200 graden Celsius en bouwt de brug druppeltje voor druppeltje op. Daarvoor is nog wel de toestemming van de gemeente Amsterdam nodig. Mocht die er niet komen, dan print MX3D de brug in een grote loods. De brug moet dan via het water naar de locatie in de binnenstad worden vervoerd. Amsterdam maakt in september bekend waar de brug wordt geplaatst.

 Ingenieurs van Heijmans helpen mee om de benodigde vergunningen rond te krijgen. Ook rekenen de ingenieurs mee met ontwerper Joris Laarmans om ervoor te zorgen dat de brug straks sterk genoeg is voor het verkeer. Heijmans onderstreept met de samenwerking de ambitie om voorop te lopen bij innovaties in de bouw.

De printtechnologie geeft ontwerpers eindeloos veel nieuwe mogelijkheden, maar het grootste voordeel is dat er geen materiaal wordt verspild. In 2017 moet de brug klaar zijn.

Bron: MX3D

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
gogoanime