TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Light Rider is de eerste motorfiets uit de 3D printer

  • 23 mei 2016
Light Rider is de eerste motorfiets uit de 3D printer

Airbus-dochtermaatschappij AP Works heeft een 3D-geprinte motorfiets gemaakt, die maar 35 kilo weegt. Het grootste gewicht van de Light Rider zit in de motor, banden en de ophanging. Het frame van de motor weegt los 6 kilogram. De motor is 30 procent lichter dan doorsnee elektrische motoren.

Exoskelet
Het frame is geprint uit Scalmalloy. Dit is een printbare soort aluminium die volgens de fabrikant vrijwel net zo sterk is als titanium. Door het frame te baseren op organische exoskeletten van insecten zou de constructie nog steviger moeten zijn, terwijl veel buizen hol zijn om kabels weg te werken.

Snelheid met een prijskaartje
De fiets heeft een 6 kW-elektromotor die goed is voor een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, waarbij het in drie seconden optrekt van 0 naar 50 kilometer per uur. De batterij gaat 50 kilometer mee en kan makkelijk onderweg vervangen worden. De motorfiets is niet goedkoop. AP Works gaat 50 stuks maken, die verkocht worden voor 55.000 dollar (48.500 euro) per stuk.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day