TeqNow

Brandstofcel

Waterstof wil van nature graag reageren met andere elementen:

In een brandstofcel vindt deze reactie gecontroleerd plaats, zodat de energie benut kan worden:

    Schematische weergave brandstofcel

De werking van een brandstofcel is gebaseerd op een scheikundig proces, en wordt uitgelegd in deze teqlog brandstofcel. 

Brandstofcellen vindt je ook terug in voertuigen op waterstof. De waterstof die getankt wordt bij het tankstation, wordt in de brandstofcel omgezet naar elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven. Dit wordt FCEV of FCV genoemd, een afkorting van Fuel Cell Electric vehicle) en is dus een andere technologie dan het toevoegen van waterstof aan een verbrandingsmotor of Internal Combustion Engine (ICE). Kleine voertuigen kunnen ook een conventionele accu gebruiken om een minimale actie radius te hebben met de elektromotor. Bij vrachtwagens zou het gewicht en de kosten van accu’s veel te hoog worden, maar met waterstof is elektrificeren wel mogelijk.


 

Robot versnelt werkzaamheden Galecopperbrug

  • 28 september 2015
Robot versnelt werkzaamheden Galecopperbrug

Door de inzet van een robot bij de dekplaatreparatie van de op één na drukste brug van Nederland is veel tijd bespaard. Dit succes is voor VolkerRail, de opdrachtgever, zelfs een reden om octrooi aan te vragen op dit renovatieonderdeel.

De renovatie van de Galecopperbrug die dagelijks 200.000 voertuigen draagt is logistiek gezien een hele uitdaging. De brug wordt daarom afgesloten op momenten dat dit voor de minste overlast zorgt. Daarnaast is de renovatietijd slechts kort.

Octrooi aangevraagd
Eén van de werkzaamheden is de dekplaatreparatie in het stalen brugdek. Voorheen verrichtte VolkerRail dergelijke reparaties met drie ijzerwerkers/handlassers, maar nu er meer snelheid vereist is benaderde de aannemer Metaalunielid RobWelding. Nog niet eerder durfde een aannemer op een Nederlandse brug dergelijke werkzaamheden met een robot te doen. Vanaf 29 april staat de robot op de brug en het gerobotiseerde booglassen en plasmasnijden verloopt helemaal volgens plan! Omdat VolkerRail met de robot een aantoonbaar goed product kan borgen en ook veel tijdwinst boekt, is hiervoor zelfs octrooi aangevraagd. Door de robotinzet wordt omgevingsoverlast ook tot een minimum beperkt. Het project loopt niet alleen sneller, de robot levert ook een constante kwaliteit.’
Het werk aan de Galecopperbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Galecom. Galecom bestaat uit de VolkerWessels-ondernemingen VolkerInfra, KWS Infra, Van Hattum en Blankevoort, Vialis en VolkerRail.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day