TeqNow

Brandstofcel

Waterstof wil van nature graag reageren met andere elementen:

In een brandstofcel vindt deze reactie gecontroleerd plaats, zodat de energie benut kan worden:

    Schematische weergave brandstofcel

De werking van een brandstofcel is gebaseerd op een scheikundig proces, en wordt uitgelegd in deze teqlog brandstofcel. 

Brandstofcellen vindt je ook terug in voertuigen op waterstof. De waterstof die getankt wordt bij het tankstation, wordt in de brandstofcel omgezet naar elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven. Dit wordt FCEV of FCV genoemd, een afkorting van Fuel Cell Electric vehicle) en is dus een andere technologie dan het toevoegen van waterstof aan een verbrandingsmotor of Internal Combustion Engine (ICE). Kleine voertuigen kunnen ook een conventionele accu gebruiken om een minimale actie radius te hebben met de elektromotor. Bij vrachtwagens zou het gewicht en de kosten van accu’s veel te hoog worden, maar met waterstof is elektrificeren wel mogelijk.


 

Eerste huis van geprint beton komt in Eindhoven

  • 2 november 2016
Eerste huis van geprint beton komt in Eindhoven
Het eerste huis uit de 3D betonprinter van de TU/e komt in de loop van 2017 in Eindhoven te staan. Als eerste stap daar naar toe hebben de Technische Universiteit Eindhoven en de gemeente een intentieverklaring getekend.

Volgens hoogleraar Bouwkunde Theo Salet heeft de universiteit de techniek van het printen inmiddels helemaal onder controle. “Nu komt het aan op het opschalen. Er is nog wel wat ontwikkeling nodig voordat we het hele bouwkundige proces beheersen.”

“Eindhoven is de stad waar nieuwe dingen ontdekt worden”, zei wethouder Yasin Torunoglu bij de ondertekening. “Dus ook in de bouw. En duurzaamheid is daarbij van belang. Het gaat er ons nu om de kwaliteit van leven, maatwerk voor de bewoners en flexibiliteit bij de bouwers te verhogen. Ook de gemeente zelf zal nog moeten bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwbesluit, past dat nog wel op deze manier van werken?” Volgens Suzanne Udo, lid van het faculteitsbestuur Bouwkunde, komt het nu aan op verdere invulling van de samenwerking tussen onderzoekers, studenten, de bouwsector en de gemeente, om de laatste stappen te zetten. “Op die manier komen we stapje voor stapje dichter bij die slimme stad die we zo graag willen hebben.”

Het printen zelf zal vooralsnog niet ter plekke gebeuren. Om de omstandigheden ideaal te houden is dat niet handig. Daarom wordt nu vooral gedacht aan het voorbereiden van het werk in een laboratorium, om vervolgens het huis in onderdelen, prefab, naar de bouwlocatie te vervoeren. In de eerste versie zal dat nog niet het geval zijn, maar uiteindelijk moet het hele huis ook afbreekbaar (en herbruikbaar) zijn. Maar ook nu al is veel minder materiaal dan normaal nodig.

Bron: e52
Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day