TeqNow

Nieuwe producten en diensten voor de maakindustrie

 

Nederland heeft een hele goede uitgangspositie voor waterstof/elektrolyserproductie vanwege... Veel van de benodigde technologie staat nog in de kinderschoenen en dit biedt kansen voor de maakindustrie. Technologieën waar nog veel vernieuwd wordt:

[Stacks en membranen] als je nog verder inzoomt op de elektrolysers en brandstofcellen:

Waterstof en zuurstof worden door een membraan van elkaar gescheiden. Het membraam bestaat uit een elektrolyt PEMFC (Proton Exchange Membrane FC), hiervoor kunnen verschillende stoffen gebruikt worden.

 

[Verbeteren rendement omzetting]

[electrodes]

Om PEM electrolysers te maken, zijn electrodes nodig van platina of iridium (een van de 6 PGMs (Platina Group Metal). Vanwege de schaarste wordt er veel onderzoek gedaan om de benodigde hoeveelheid te verlagen en de recyclebaarheid van iridium te verbeteren.

 

[tankstations]

Bij de eerste generatie waterstofstations wordt waterstof in drukcilinders aangevoerd. De druk wordt vervolgens zodanig aangepast dat auto’s ermee getankt kunnen worden. Bij de nieuwste tankstations, wordt de waterstof ter plaatse geproduceerd uit water en elektriciteit.

[explosie veiligheid]

[Goede afdichtingen, lassen]

[zuiver water]

[meetinstrumenten, detectie ]

[Toepassen van waterstof voor warmtevraag in de industrie] geschikt maken van branders

[koeling]

[elektronica]


 

Brug uit 3D-printer

  • 28 september 2015
Brug uit 3D-printer

De eerste 3D-geprinte brug in de wereld komt mogelijk in Amsterdam. Dat maakten bouwbedrijf Heijmans en de Nederlandse startup MX3D bekend. De bouw van de brug is een staaltje vernuft dat wereldwijd nog niet eerder is vertoond. Tijdens het printen wordt gebruik gemaakt van een speciale robot die het mogelijk maakt om enorme objecten te printen. Het resultaat is een stalen brug die over een gracht in de historische binnenstad komt te liggen.

MX3D zet daarmee een stap die tegengesteld is aan de algemene trend in 3D-printen. Volgens MX3D richten de meeste bedrijven zich op het printen van kleine, op maat gemaakte voorwerpen, zoals gespecialiseerde onderdelen voor medische of industriële toepassingen. MX3D wil de brug op locatie printen. De robot begint op de ene oever en maakt al printend de oversteek naar de andere kant. De printer brengt het metaal naar een temperatuur van 1200 graden Celsius en bouwt de brug druppeltje voor druppeltje op. Daarvoor is nog wel de toestemming van de gemeente Amsterdam nodig. Mocht die er niet komen, dan print MX3D de brug in een grote loods. De brug moet dan via het water naar de locatie in de binnenstad worden vervoerd. Amsterdam maakt in september bekend waar de brug wordt geplaatst.

 Ingenieurs van Heijmans helpen mee om de benodigde vergunningen rond te krijgen. Ook rekenen de ingenieurs mee met ontwerper Joris Laarmans om ervoor te zorgen dat de brug straks sterk genoeg is voor het verkeer. Heijmans onderstreept met de samenwerking de ambitie om voorop te lopen bij innovaties in de bouw.

De printtechnologie geeft ontwerpers eindeloos veel nieuwe mogelijkheden, maar het grootste voordeel is dat er geen materiaal wordt verspild. In 2017 moet de brug klaar zijn.

Bron: MX3D

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day