TeqNow

Nieuwe producten en diensten voor de maakindustrie

 

Nederland heeft een hele goede uitgangspositie voor waterstof/elektrolyserproductie vanwege... Veel van de benodigde technologie staat nog in de kinderschoenen en dit biedt kansen voor de maakindustrie. Technologieën waar nog veel vernieuwd wordt:

[Stacks en membranen] als je nog verder inzoomt op de elektrolysers en brandstofcellen:

Waterstof en zuurstof worden door een membraan van elkaar gescheiden. Het membraam bestaat uit een elektrolyt PEMFC (Proton Exchange Membrane FC), hiervoor kunnen verschillende stoffen gebruikt worden.

 

[Verbeteren rendement omzetting]

[electrodes]

Om PEM electrolysers te maken, zijn electrodes nodig van platina of iridium (een van de 6 PGMs (Platina Group Metal). Vanwege de schaarste wordt er veel onderzoek gedaan om de benodigde hoeveelheid te verlagen en de recyclebaarheid van iridium te verbeteren.

 

[tankstations]

Bij de eerste generatie waterstofstations wordt waterstof in drukcilinders aangevoerd. De druk wordt vervolgens zodanig aangepast dat auto’s ermee getankt kunnen worden. Bij de nieuwste tankstations, wordt de waterstof ter plaatse geproduceerd uit water en elektriciteit.

[explosie veiligheid]

[Goede afdichtingen, lassen]

[zuiver water]

[meetinstrumenten, detectie ]

[Toepassen van waterstof voor warmtevraag in de industrie] geschikt maken van branders

[koeling]

[elektronica]


 

Biorobotica heeft eerste hoogleraar

  • 10 juli 2015
Biorobotica heeft eerste hoogleraar

De TU Delft – partner van Teqnow – heeft Martijn Wisse benoemd tot hoogleraar Biorobotica aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Daarmee wordt Wisse de eerste hoogleraar Biorobotica in Nederland. Zijn benoeming versterkt het Delftse onderzoek en onderwijs naar de natuur als inspiratiebron voor het ontwerp van robots, en de samenwerking tussen mens en robot.

Biorobotica
De (menselijke) biologie dient in dit vakgebied als voorbeeld voor hoe robots ontworpen moeten worden. Er zijn in de natuur immers genoeg voorbeelden van ‘intelligente’ ontwerpen. Zo is bijvoorbeeld goed gekeken naar de manier waarop pezen aan de botjes van mensenhanden vastzitten. Met onder meer die kennis zijn gevoelige robotgrijpers ontwikkeld die nu daadwerkelijk in de tuinbouw worden ingezet om kwetsbare producten op te pakken en te sorteren. De biologie is ook op een andere manier van belang voor dit vakgebied. Robots moeten namelijk steeds meer kunnen samenwerken met mensen, in een ‘biologische’ omgeving dus.

Magie
Er zijn nog genoeg wetenschappelijke uitdagingen bij de verdere ontwikkeling van de robotica. Zo zijn de menselijke sensoren (ogen, oren e.d.) eigenlijk veel te onnauwkeurig en te traag voor de prestaties die we leveren. Blijkbaar compenseren de mens op een of andere manier de foutjes in de ‘sensorgegevens’. De magie zit hem daarbij in training, leren te compenseren. We willen dat principe ook overbrengen op onze robots. Verder is het een cruciale wetenschappelijke uitdaging om alle aspecten van robotica, dus ontwerp, aansturing én sensoren, als één geheel aan te pakken.

MKB
De (bio)robots kunnen in principe industrie-breed worden ingezet, juist ook in het MKB. De eerste toepassingen zijn te vinden in de tuinbouw en in de metaalindustrie. Het gaat veelal om kleine bedrijfjes die nog heel veel repetitief handwerk verrichten, bijvoorbeeld dingen in doosjes stoppen of sorteren.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day