TeqNow

Waterstof

 

Waterstof kan gebruikt worden in de energietransitie om de overstap naar duurzame energie mogelijk te maken. Het aanbod groene stroom uit wind- en zonne-energie is onregelmatig en moet worden afgestemd op de vraag naar elektriciteit. Waterstof kan gebruikt worden als buffer om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. 

Met behulp van energie kan waterstof uit water gemaakt worden. Dit wordt Power2Gas of P2G genoemd. Wanneer de energie uit duurzame bronnen komt, wordt dit groene waterstof genoemd. Waterstof kan als een opslagmedium worden beschouwd, als het tenminste zodanig wordt opgeslagen dat het niet weglekt en onbedoeld met zuurstof kan reageren.

Om waterstof te produceren met behulp van elektriciteit is een elektrolyser nodig. 

Om waterstof te gebruiken als energiebron, is een fuelcel of brandstofcel nodig.

Waterstof is een gas met specifieke eigenschappen. Als je deze kent en jouw expertise sluit hierop aan, dan biedt dat kansen op nieuwe producten en diensten voor jouw bedrijf. Je kunt ook overwegen om waterstof toe te passen in je eigen bedrijfsvoering, zoals verwarming of mobiliteit.

Metaalunie is bezig met het oprichten van een branchevereniging op het gebied van waterstof om de leden die met dit onderwerp bezig zijn, collectief te kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. 

 

3D metaalprinter in het ziekenhuis

  • 13 oktober 2016
3D metaalprinter in het ziekenhuis

In Cardiff wordt het ziekenhuis van de toekomst getoond. In dat ziekenhuis staat een Renishaw 3D metaalprinter voor de productie van patiënt specifieke implantaten naast de OK.

Renishaw gelooft dat de productie van implantaten en andere medische apparaten tot in de zorgcentra gaat plaatsvinden. Het nieuwe Healthcare Centre of Excellence is hier een voorbeeld van. In het demoziekenhuis bundelt Renishaw alle technologie die het voor de medische sector ontwikkelt en produceert.

Zo is er een operatiekamer nagebouwd, waarin neurochirurgen complexe operaties vooraf kunnen oefenen. Chirurgen kunnen daarbij ondersteund worden door teams aan de andere kant van de wereld via de aanwezige audio- en videotechnologie die live streaming mogelijk maakt. Bijzondere aan het zorgcomplex is ook de aanwezigheid van een productieruimte voor implantaten en medische instrumenten.

In het ziekenhuis worden onder de ISO 13485 normen voor kwaliteitsmanagement systemen, gepersonaliseerde medische implantaten en instrumenten vervaardigd. Daarom staat naast de OK een 3D metaalprinter. Renishaw combineert hiervoor de kennis van maakprocessen met de laatste kennis op het gebied van 3D metaalprinten. Op basis van data uit CT-scans en andere diagnostische technieken, kunnen implantaten voor gezichts- en schedelreconstructie patiënt worden geprint. Ook dentale implantaten, worden hier op maat voor de patiënt gemaakt. Daarnaast kunnen voor de operatie benodigde hulpmiddelen worden geprint.

Het demonstratieziekenhuis ligt dichtbij de Miskin site van Renishaw. Hier ontwikkelt en bouwt Renishaw de 3D metaalprinters, waaronder de RenAM 500 M, die nu een jaar op de markt is. De nabijheid hiervan vergemakkelijkt de samenwerking tussen de engineers voor de 3D metaalprinters en de zorgprofessionals die onder andere deelnemen aan de workshops in het demonstratieziekenhuis. Ook de R&D activiteiten voor de zorgsector vinden in Miskin plaats. Renishaw heeft sinds de aankoop van de voormalige Robert Bosch fabriek in Wales 40 miljoen pond geïnvesteerd in het complex.

Bron: 3D - print maggazine

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day