TeqNow

Waterstof

 

Waterstof kan gebruikt worden in de energietransitie om de overstap naar duurzame energie mogelijk te maken. Het aanbod groene stroom uit wind- en zonne-energie is onregelmatig en moet worden afgestemd op de vraag naar elektriciteit. Waterstof kan gebruikt worden als buffer om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. 

Met behulp van energie kan waterstof uit water gemaakt worden. Dit wordt Power2Gas of P2G genoemd. Wanneer de energie uit duurzame bronnen komt, wordt dit groene waterstof genoemd. Waterstof kan als een opslagmedium worden beschouwd, als het tenminste zodanig wordt opgeslagen dat het niet weglekt en onbedoeld met zuurstof kan reageren.

Om waterstof te produceren met behulp van elektriciteit is een elektrolyser nodig. 

Om waterstof te gebruiken als energiebron, is een fuelcel of brandstofcel nodig.

Waterstof is een gas met specifieke eigenschappen. Als je deze kent en jouw expertise sluit hierop aan, dan biedt dat kansen op nieuwe producten en diensten voor jouw bedrijf. Je kunt ook overwegen om waterstof toe te passen in je eigen bedrijfsvoering, zoals verwarming of mobiliteit.

Metaalunie is bezig met het oprichten van een branchevereniging op het gebied van waterstof om de leden die met dit onderwerp bezig zijn, collectief te kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. 

 

3D Metaalprinten wordt steeds aantrekkelijker

  • 12 mei 2016
3D Metaalprinten wordt steeds aantrekkelijker

De vooruitzichten voor 3D metaalprinten zijn wellicht weer een stuk beter geworden dankzij een nieuw gebruik van metaalpoeders om metaalstructuren te maken. Een team van de Northwestern University laat een nieuwe techniek zien dat men een soort vloeibare inkt gemaakt uit poeders en gewone ovens gebruikt in plaats van dure lasers. Naast het feit dat de nieuwe ontwikkeling goedkoper is, beweren de onderzoekers ook dat het proces sneller is ,werkt voor vele metaalsoorten en uniformere producten oplevert.

‘Onze methode maakt het mogelijk meer verschillende metalen in nieuwe structuren te printen. En dit zorgt weer voor nieuwe toepassingen.’ zegt professor  Ramille Shah, leider van het onderzoeksteam. Shah heeft een soort vloeibare inkt uitgevonden van metaalpoeders, oplosmiddelen en flexibel bindmiddel die gebruikt kan worden met een spuitmond die men ook van plasitc 3D printers kent. het geprinte product wordt vervolgens gebakken in een oven zonder dat het materiaal smelt. Door het proces van printen en uitharden los te koppelen kunnen er tussentijds nog aanpassingen aan het geprinte product gedaan worden. Het product kan als het ware nog extra in model gebogen worden, voordat het zijn definitieve vorm krijgt.

Het complete onderzoek is gepubliceerd in een recente uitgave van het Journal Advanced Functional Materials.

Bron: Northwestern University

Print
Tags:
Rate this article:
3.0

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day