TeqNow

Model Based Definition (MBD) voor productiebedrijven een hype of toekomst

Model Based Definition (MBD) voor productiebedrijven een hype of toekomst

  • 7 juni 2021

Veel mensen hebben van de term MBD gehoord, maar het is niet altijd duidelijk wat  MBD inhoudt.

MBD bestaat al langer en krijgt sinds enkele jaren in Nederland meer aandacht omdat eindproducenten zoals ASML met haar eerstelijns toeleveranciers gebruik maakt van MBD.

Maar wat is MBD?

MBD is een werkwijze waarbij een product of samengesteld product wordt beschreven in één digitaal bestand. Dit digitaal bestand bevat het 3D-model en alle informatie om het product te kunnen maken. Men heeft dus niet meer een pakket van 2D-CAD tekening met bijbehorende documenten voor de overige informatie, maar alle informatie zit in één bestand.

De ontwerper en engineer kunnen nu rechtstreeks in 3D-ontwerpen en leveren een 3D-model met alle productie-informatie erin. Let op: Het 3D-model is een digitaal model en geen pakket met 2D-tekeningen die geschikt zijn voor de productie. Daarvoor moet worden voorzien in een automatische overgang naar een digitaal model dat door de CAM-pakketten gelezen kan worden en de CNC machines rechtsreeks programmeert. Dit ideale toekomstbeeld klinkt fantastisch, maar is in de werkelijkheid  weerbarstig. De rechtstreekse weg van het 3D-model naar de CNC machine is (nog) niet altijd mogelijk. Een tweede drempel in het gebruik van MBD is het feit dat de gangbare CAD-programma’s een MBD-bestand niet kunnen lezen.

Het is belangrijk nu al kennis te nemen van MBD en een visie te vormen welke rol MBD in de toekomst in jouw bedrijf kan spelen. MBD zal in de toekomst een feit zijn, voor sommige bedrijven op korte termijn voor anderen op langere termijn.

Deze zomer verschijnt een publicatie over MBD waarin uitgelegd wordt wat het precies is, welke voor- en nadelen het heeft en wat de eerste stappen zijn die je moet zetten bij een overstap naar MBD.

 

Op 23 juni organiseert Teqnow een webinar over MBD. Aanmelden

Please login or register to post comments.

gogoanime