TeqNow

Grote bedrijven beveiligen zich goed, mkb loopt achter

Grote bedrijven beveiligen zich goed, mkb loopt achter

Whatsapp steeds vaker gebruikt bij cybercriminaliteit

  • 16 oktober 2018

MKB bedrijven in Nederland lijken achter te lopen op het gebied van cyberveiligheid te opzichte van de grote bedrijven. In 2016 had 15 procent van de kleine bedrijven met tien tot twintig werknemers te maken met een cyberaanval.

Grotere bedrijven wapenen zich beter tegen cyberaanvallen. Zo gebruikt bijna 80% van de grote bedrijven met minstens 500 werknemers authenticatie met een beveiligingstoken. Het gemiddelde van alle ondervraagde bedrijven ligt slechts op 34%. Het is niet duidelijk of mkb'ers achterlopen vanwege de kosten, door kennisachterstand of misschien wel onwil.

En de aandacht van cybercriminelen lijkt steeds meer naar mobiele apparaten te gaan. Het aantal fraudepogingen via WhatsApp ligt dit jaar al drie keer zo hoog als in de drie jaar ervoor. In de eerste helft 2018 waren er 180 meldingen van fraude via WhatsApp, in de periode 2015-2017 waren er in totaal 60 meldingen. Het gaat daarbij om fraude waarbij criminelen zich via WhatsApp bijvoorbeeld voordoen als een familielid in geldnood.

Risicorapportage Cyberveiligheid

Bron: ANP/NU.nl


Please login or register to post comments.