TeqNow

Verdient u straks ook aan data?

Agenda

Datum: 20-6-2019 13:00 - 17:30 Export event

Registreren is niet meer mogelijk.

Steeds meer MKB-ers, ook in de metaal, verdienen aan en met data. Ze volgen daarmee bedrijven zoals Google en Facebook die (big) data al jaren als verdienmodel hebben. Deze MKB-ers gebruiken hun data en gegevens voor procesoptimalisatie om doelgerichter en efficiënter te werken of ze zetten data juist in voor de ontwikkeling van geheel nieuwe diensten. Daarnaast zijn er veel ondernemers die aan de hand van data geheel nieuwe klantgroepen aanboren of hun omzet en winst binnen het huidige klantenbestand juist kunnen vergroten.

Zo kan een verspaner eenvoudig de bezettingsgraad (spiluren) van zijn CNC-machines optimaliseren door data te analyseren. En een machinebouwer kan een (extra) verdienmodel ontwikkelen door data in te zetten om te voorspellen wanneer er onderhoud nodig is aan de machines bij zijn klant waardoor er geen uitval/stilstand optreedt. En de machinebouwer kan efficiënter met zijn servicemonteurs en -planning omgaan.

Maar ook een bakker kan bijvoorbeeld mede aan de hand van de weersverwachtingen bepalen hoe groot de vraag naar croissants op een bepaalde dag gaat zijn. Daar kan hij zijn actuele productie op afstemmen, waardoor zijn verspilling minimaal is.

Maar wat is (Big) Data eigenlijk en waarom is het ook voor kleine en middelgrote metaalbedrijven interessant? Hoe kunt u dit het beste aanpakken? En welke hulpmiddelen, zoals dashboards, zijn er voor een ondernemer om data begrijpelijk en inzichtelijk te maken?

Bent u dus ook op zoek naar meer omzet, extra klanten, hogere winstbijdrage, betrouwbaardere kostprijscalculaties, besparingen in de productie of nieuwe business (verdien) modellen? Kom dan naar de Teqnow-bijeenkomst over data bij metaalbedrijven. Naast aansprekende voorbeelden in de keten kunt u tevens in een workshop kennismaken met wat data voor uw onderneming kan betekenen.

Programma:

13:00    Ontvangst en registratie

13:30    Start programma door dagvoorzitter

13:45    Wat is data en wat is de waarde voor het MKB

In ondernemingen is al heel veel data voorhanden zonder dat er wat mee gedaan wordt. Maar wat is data eigenlijk en hoe passen main-suppliers zoals KMWE data toe in haar productieproces en hoe werken ze samen in de keten? Het JADS MKB Datalab maakt gebruik van data bereikbaar voor iedereen in het MKB. O.a. met studenten voeren ze kortlopende projecten uit om organisaties te helpen waarde te halen uit hun data. Wilt u ook weten welke waarde uw data heeft? (Daan Kolkman – JADS)

14:15    Data gebruiken om risico’s en kosten te verlagen

Data verzamelen is 1 ding. Maar wat kun je daar dan mee? QING laat met behulp van een aantal referentie projecten zien, hoe data word gebruikt om kosten en risico’s te verlagen. Een van de tools die zij daarvoor gebruiken in simulatie. Hiermee kunnen diverse scenario’s volledig inzichtelijk en visueel worden gemaakt. Gebruik het om inzicht te krijgen, om diverse scenario’s te toetsen voor je investeert en kleine kostenbesparingen te vinden en deze direct door te voeren. Kortom, deze tool en aanpak biedt ontzettend veel mogelijkheden om op een laagdrempelige manier en met kleine stappen, toch grote resultaten te bereiken. (Bram de Vrught – Qing Groep)

14:45    Stilstand verminderen en kostenbesparing met data

Machinebouwer Kaak Bakkerijmachines biedt haar klanten de optie om aan de hand van data uit slimme sensoren de stilstand van een bakkerijlijn drastisch te verminderen. In deze sessie wordt u meegenomen hoe data wordt ingezet voor een optimale productie en het voorspellen van onderhoud. (Semiotic Labs)

15:15    Pauze

15:45    Plaatjes zeggen meer dan woorden, getallen en tabellen

Hoe kan je data omzetten naar begrijpelijke visualisatie naar informatie? Zelf aan de slag met data. Hands-on workshop data visualisatie m.b.v. Tableau (Rik van Schaik - The Information Lab)

17:00    Netwerkborrel en hapje

18:00    Einde programma

 

Datum: 20 juni 2019

Locatie: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1 te Nieuwegein

Kosten: Aan deze bijeenkomst zijn voor Teqnow deelnemers geen kosten verbonden. Nog geen Teqnow deelnemer? Meld u dan nu aan. Deelname aan Teqnow is gratis voor Metaalunieleden.

Let op; Als uw deelname door ons is bevestigd, dan rekenen we op uw komst. Bent u onverhoopt verhinderd, dan dient u dit uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de bijeenkomst aan ons te melden via info@teqnow.nl.  Bij geen (tijdige) afmelding zijn wij genoodzaakt een ‘no show fee’ van € 50 (excl. BTW) bij u in rekening te brengen. Zodra u zich aanmeldt voor deze bijeenkomst verklaart u zich akkoord met deze voorwaarde.

Inschrijven: Inschrijven voor deze bijeenkomst kan met de "registreer"-button rechtsboven bij dit agenda item.

Verdient u straks ook aan data?

Datum: 20-6-2019 13:00 - 17:30

Please login or register to post comments.