TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Workshop: Wat kan 3D-printen betekenen voor mijn bedrijf?

  • 12 januari 2017
Workshop: Wat kan 3D-printen betekenen voor mijn bedrijf?

Xilloc organiseert in samenwerking met SpartnerS een interactieve workshop om samen te ontdekken wat 3D-printing kan betekenen voor uw organisatie. Ook wordt met u kennis gedeeld over de meest recente ontwikkelingen over 3D-printing (metaal, kunststof en keramiek). 

3D-printen voor de maakindustrie
3D-printen is een technologie, geen eindproduct. Het is daarom cruciaal dat heel vroeg, in de conceptfase, de mogelijkheden van 3D-printen meegenomen worden in de ontwikkeling van het ontwerp.


Er komt snel meer duidelijkheid in de toepassingsgebieden van 3D-printen voor de maakindustrie in Nederland. Klanten vragen innovatieve oplossingen. Grote, industriële, printers vergen een dusdanig grote kapitaalinvestering dat dit voor veel (MKB) bedrijven een brug te ver is. 3D-printkennis opbouwen is echter alleen mogelijk als een ondernemer en zijn medewerkers hier op een praktische wijze echt mee aan de slag gaan.

Naast de toegang tot een professionele 3D-printer en randapparatuur is het omdenken van de engineer/ontwerper bij de integratie 3D-printing in het ontwerpproces een cruciale stap. Dit vergt een tijdsinvestering en deze vaardigheden kunnen niet met spoed bijgebracht worden. Het integreren van de 3D-print technieken in de juiste oplossingen voor uw klanten vereist focus en duidelijkheid in de positionering van uw bedrijf. Hoe eerder u hierin de juiste afwegingen maakt, hoe beter uw organisatie op de toekomstige klantvraag kan inspelen.

Xilloc Industrial
Xilloc Industrial heeft sinds 2016 de grootste 3D-printing faciliteit van Nederland op de Brightlands campus in Geleen en richt zich als 3D-producent (metaal, kunststof en keramiek) en kennisleverancier op de maakindustrie.

Workshop
De workshop vindt plaats op bij Xilloc Industrial in Geleen. We werken in groepen van circa 10 personen. Een rondleiding van de 3D-printing faciliteit maakt onderdeel uit van de middag. Deelname is kosteloos maar niet vrijblijvend.

> Meer informatie en aanmelden.

 

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day