TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Ultralichte autostoel voor Toyota

  • 19 november 2015
Ultralichte autostoel voor Toyota

Toyota en het Vlaamse 3D-printbedrijf Materialise zijn een samenwerking aangegaan om een lichte autostoel te produceren.

Het bedrijf uit Leuven hielp Toyota bij het ontwerp van een autostoel die 72 procent lichter is dan een gewone autostoel. Het verschil per stoel is achttien kilo. Materialise en Toyota zijn erin geslaagd door slimme software en 3D-printers de stoel zo te ontwerpen dat hij sterk is en ondersteuning biedt waar dit nodig is om de veiligheid te garanderen. Daarnaast bevat de stoel nauwelijks materiaal op plekken waar dit niet nodig is zodat de stoellichter is.

Lees het hele bericht hier.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
123movies