TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Hypercar met onderdelen uit 3D-printer

  • 2 augustus 2015
Hypercar met onderdelen uit 3D-printer

Het Amerikaanse Divergent Microfactories laat met de Blade zien hoe zuinige auto’s in de toekomst gebouwd moeten worden.

Het in het Amerikaanse Sillicon Valley gevestigde bedrijf ziet graag zuinige en efficiënte auto’s, maar vindt dat de grote autofabrikanten hun modellen niet op milieuvriendelijke wijze in elkaar zetten. De Blade is opgebouwd uit aluminium en koolstofvezel onderdelen, die deels uit de 3D-printer komen rollen. Divergent heeft geen gigantische productiefaciliteit nodig waar grote machines continu in de weer zijn. De verschillende componenten zijn eenvoudig te vervangen, dus ook als de auto zich verder ontwikkelt, kun je je Blade opwaarderen.

> Bekijk alle foto’s van deze bolide.

Bron: Autoweek.nl

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
123movies