TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Hightech-outfit voor Jet Bussemaker van TU/e

  • 27 september 2015
Hightech-outfit voor Jet Bussemaker van TU/e

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) loopt tijdens Prinsjesdag 2015 op bijzondere hakken. De schoenen, ontworpen door Pauline van Dongen en Leonie Tenthof van Noorden van de Technische Universiteit Eindhoven, zijn geprint bij SLEM, het innovatie- en educatiecentrum voor de schoenenbranche in Waalwijk.

Twee maanden geleden kwam de opdracht voor de outfit van de minister. Het is volgens de ontwerpers de perfecte combinatie van mode en techniek. De hakjes voor de bewindsvrouw zijn precies op maat geprint. Daarvoor zijn haar voeten eerst gescand. De schoenen zijn erg comfortabel. Was het voorheen alleen mogelijk om harde materialen te printen. Tegenwoordig zijn de schoenen uit de 3D-printers in Waalwijk van flexibel materiaal. De bijbehorende handtas van de minister is ook geprint.

Ook de jurk van de minister is gemaakt door Eindhovense studenten. Deze is helemaal hightech en bestaat voor een groot deel uit één lap stof die met een speciale inkt in de juiste vorm is gekrompen. Voor de hoed is gebruikgemaakt van een ‘prismatisch folie’.

> Lees meer Omroep Brabant.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
123movies