TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Eerste huis van geprint beton komt in Eindhoven

  • 2 november 2016
Eerste huis van geprint beton komt in Eindhoven
Het eerste huis uit de 3D betonprinter van de TU/e komt in de loop van 2017 in Eindhoven te staan. Als eerste stap daar naar toe hebben de Technische Universiteit Eindhoven en de gemeente een intentieverklaring getekend.

Volgens hoogleraar Bouwkunde Theo Salet heeft de universiteit de techniek van het printen inmiddels helemaal onder controle. “Nu komt het aan op het opschalen. Er is nog wel wat ontwikkeling nodig voordat we het hele bouwkundige proces beheersen.”

“Eindhoven is de stad waar nieuwe dingen ontdekt worden”, zei wethouder Yasin Torunoglu bij de ondertekening. “Dus ook in de bouw. En duurzaamheid is daarbij van belang. Het gaat er ons nu om de kwaliteit van leven, maatwerk voor de bewoners en flexibiliteit bij de bouwers te verhogen. Ook de gemeente zelf zal nog moeten bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwbesluit, past dat nog wel op deze manier van werken?” Volgens Suzanne Udo, lid van het faculteitsbestuur Bouwkunde, komt het nu aan op verdere invulling van de samenwerking tussen onderzoekers, studenten, de bouwsector en de gemeente, om de laatste stappen te zetten. “Op die manier komen we stapje voor stapje dichter bij die slimme stad die we zo graag willen hebben.”

Het printen zelf zal vooralsnog niet ter plekke gebeuren. Om de omstandigheden ideaal te houden is dat niet handig. Daarom wordt nu vooral gedacht aan het voorbereiden van het werk in een laboratorium, om vervolgens het huis in onderdelen, prefab, naar de bouwlocatie te vervoeren. In de eerste versie zal dat nog niet het geval zijn, maar uiteindelijk moet het hele huis ook afbreekbaar (en herbruikbaar) zijn. Maar ook nu al is veel minder materiaal dan normaal nodig.

Bron: e52
Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
123movies