TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Artikelen

123456

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl
‘Cybercriminaliteit mag kansen Internet of Things niet om zeep helpen’

‘Cybercriminaliteit mag kansen Internet of Things niet om zeep helpen’

  • 29 juni 2017

Internet of Things biedt enorm veel kansen en helpt bedrijven bij ontwikkeling van innovatieve business-concepten. Helaas heeft deze ontwikkeling ook een keerzijde. Cybercriminelen proberen door middel van onder andere ransomware toegang te verkrijgen tot kritische bedrijfsinformatie. Ook bedrijven in het MKB-metaal zijn slachtoffer doordat ze vaak onvoldoende aandacht besteden aan cybercrime. Teqnow, hét platform van Koninklijke Metaalunie dat de aandacht voor en toepassing van toptechnologie in het industriële mkb vergroot en stimuleert, onderschrijft daarom de gevaren van cybercriminaliteit.

“Cybercriminaliteit is al vorig jaar tot speerpunt van Teqnow benoemd”, zegt Frans van der Brugh, Teqnow-manager. “Het is een zeer actueel thema met een enorme economische impact. De laatste wereldwijde cyberaanval legde in ons land twee terminals van de Rotterdamse haven plat en zorgde voor grote problemen bij geneesmiddelenbedrijf MSD en postbezorger TNT. Dit virus gijzelde de bestanden op de computers en drong door tot ver in de systemen. Het kan niet waar zijn dat de enorme kansen die Internet of Things biedt, teniet worden gedaan door cybercriminelen. We moeten daarom alle zeilen bijzetten om ook het MKB-metaal te wapenen tegen deze bedreiging. Het is meestal een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Bij slim produceren hoort nu eenmaal ook slim omgaan met data en de beveiliging ervan.”

Om haar deelnemers voor te lichten over en bekend te maken met cybersecurity, heeft Teqnow een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Ook loopt op dit moment een onderzoek in samenwerking met de Haagse Hogeschool onder mkb-bedrijven. Van der Brugh: “Het doel is om bedrijven met de verzamelde informatie met gerichte informatie en ondersteuning weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit.” Als tegenprestatie worden Metaalunieleden en deelnemers van Teqnow in de gelegenheid gesteld kosteloos een scan te doen voor veilig zakelijk internet gebruik. De uitkomsten van deze scan worden op bedrijfsniveau teruggekoppeld, evenals de gegevens uit het cybercrime onderzoek die op bedrijfsniveau worden vergeleken met de branche.
Meedoen aan het onderzoek kan nog tot en met 7 juli 2017: via Teqnow.nl komt u op de pagina waar het onderzoek staat.

Ook de komende periode zal Teqnow nog een aantal informatiebijeenkomsten over het onderwerp cybersecurity organiseren.

 


soap2day