TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

Atelier Robotiq maakt design lampen met robot

  • 27 december 2015
Atelier Robotiq maakt design lampen met robot
Op de Dutch Design Week 2015 in Eindhoven presenteerde Atelier Robotiq hun Fiber Pattern Lamps die bewijzen dat Design en industriële robots perfect samen gaan. Atelier Robotiq gebruikt namelijk een industriële Kuka-robot om de lampen te maken.

Atelier Robotiq richt zich op het ontwerp van bijzondere lampen en installaties, gemaakt van lichtgewicht vezelstructuren gewikkeld met hun Kuka-robot. Hierbij experimenteren zij vooral met complexe vormen en geometrische patronen. Door de open draadstructuren zijn de Fiber Pattern Lampen heel licht en ontstaan er zeer fascinerende licht- en schaduweffecten. Hun UFO-vormige ontwerp is elegant en tijdloos, en is verkrijgbaar in zwart, wit en koper kleur.


Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
123movies