TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

3D structuren bouwen met Festo

  • 29 april 2016
3D structuren bouwen met Festo

Ook dit jaar staat het Duitse bedrijf Festo op de Hannover Messe met diverse innovaties. Dit jaar is het de 3D Cocooner die de show steelt. Het apparaat is een soort 3D printer, die 3D structuren direct bouwt.

Ontwikkelaars van Festo kijken vaak naar de natuur om daarvan te leren. Bij lichtgewicht constructies is de natuur een grote inspiratiebron omdat er heel zorgvuldig wordt omgesprongen met materiaalgebruik. Dit keer heeft Festo gekeken naar hoe spinnen en vlinderrupsen met hun draden heel ingewikkelde, en toch sterke constructies maken. Daar komt de 3D Cocooner uit. Spinnen en rubsen maken hun eigen bouwmateriaal en bouwen daarmee 3D structuren. In plaats van spinrag gebruikt Festo een soort glasvezel die gehard wordt met hars.

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day