TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

3D metaalprinter in het ziekenhuis

  • 13 oktober 2016
3D metaalprinter in het ziekenhuis

In Cardiff wordt het ziekenhuis van de toekomst getoond. In dat ziekenhuis staat een Renishaw 3D metaalprinter voor de productie van patiënt specifieke implantaten naast de OK.

Renishaw gelooft dat de productie van implantaten en andere medische apparaten tot in de zorgcentra gaat plaatsvinden. Het nieuwe Healthcare Centre of Excellence is hier een voorbeeld van. In het demoziekenhuis bundelt Renishaw alle technologie die het voor de medische sector ontwikkelt en produceert.

Zo is er een operatiekamer nagebouwd, waarin neurochirurgen complexe operaties vooraf kunnen oefenen. Chirurgen kunnen daarbij ondersteund worden door teams aan de andere kant van de wereld via de aanwezige audio- en videotechnologie die live streaming mogelijk maakt. Bijzondere aan het zorgcomplex is ook de aanwezigheid van een productieruimte voor implantaten en medische instrumenten.

In het ziekenhuis worden onder de ISO 13485 normen voor kwaliteitsmanagement systemen, gepersonaliseerde medische implantaten en instrumenten vervaardigd. Daarom staat naast de OK een 3D metaalprinter. Renishaw combineert hiervoor de kennis van maakprocessen met de laatste kennis op het gebied van 3D metaalprinten. Op basis van data uit CT-scans en andere diagnostische technieken, kunnen implantaten voor gezichts- en schedelreconstructie patiënt worden geprint. Ook dentale implantaten, worden hier op maat voor de patiënt gemaakt. Daarnaast kunnen voor de operatie benodigde hulpmiddelen worden geprint.

Het demonstratieziekenhuis ligt dichtbij de Miskin site van Renishaw. Hier ontwikkelt en bouwt Renishaw de 3D metaalprinters, waaronder de RenAM 500 M, die nu een jaar op de markt is. De nabijheid hiervan vergemakkelijkt de samenwerking tussen de engineers voor de 3D metaalprinters en de zorgprofessionals die onder andere deelnemen aan de workshops in het demonstratieziekenhuis. Ook de R&D activiteiten voor de zorgsector vinden in Miskin plaats. Renishaw heeft sinds de aankoop van de voormalige Robert Bosch fabriek in Wales 40 miljoen pond geïnvesteerd in het complex.

Bron: 3D - print maggazine

Print
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
soap2day