TeqNow

Opslag

Waterstof is bij kamertemperatuur gasvormig. De energie die een liter waterstof gas kan bevatten is heel beperkt. Daarom wordt het gas over het algemeen gecomprimeerd onder hoge druk. 

70MPa (700 bar) is een veel voorkomende waarde. De dichtheid bij die druk en 20* is 60 kg/m3. Pas bij heel lage temperatuur, 20K, wordt het vloeibaar en is er veel minder volume per kg nodig en geen hoge druk. Maar zelfs dan is de capaciteit veel lager dan van een liter benzine.

In Noord Nederland wordt druk gewerkt aan opslag van waterstof in zout cavernes. Technische installaties houden de inhoud op de juiste druk.

Naast druk verhogen of temperatuur verlagen kan waterstof ook aan een ‘drager’ worden gebonden voor opslag. Waterstof wordt dan omgezet in een (vloei)stof die gemakkelijker kan worden gehanteerd. Dit worden synthetische brandstoffen genoemd. Bijvoorbeeld ammoniak of synthetisch methaan CH4. Helaas is dit weer ongunstig wat betreft het ontstaan van broeikasgassen bij de verdere verwerking. De drager kan ook een metaalpoeder zijn dat met waterstof wordt omgezet naar een stof die meer energie bevat en de energie kan later weer vrij komen.

 

3D Metaalprinten wordt steeds aantrekkelijker

  • 12 mei 2016
3D Metaalprinten wordt steeds aantrekkelijker

De vooruitzichten voor 3D metaalprinten zijn wellicht weer een stuk beter geworden dankzij een nieuw gebruik van metaalpoeders om metaalstructuren te maken. Een team van de Northwestern University laat een nieuwe techniek zien dat men een soort vloeibare inkt gemaakt uit poeders en gewone ovens gebruikt in plaats van dure lasers. Naast het feit dat de nieuwe ontwikkeling goedkoper is, beweren de onderzoekers ook dat het proces sneller is ,werkt voor vele metaalsoorten en uniformere producten oplevert.

‘Onze methode maakt het mogelijk meer verschillende metalen in nieuwe structuren te printen. En dit zorgt weer voor nieuwe toepassingen.’ zegt professor  Ramille Shah, leider van het onderzoeksteam. Shah heeft een soort vloeibare inkt uitgevonden van metaalpoeders, oplosmiddelen en flexibel bindmiddel die gebruikt kan worden met een spuitmond die men ook van plasitc 3D printers kent. het geprinte product wordt vervolgens gebakken in een oven zonder dat het materiaal smelt. Door het proces van printen en uitharden los te koppelen kunnen er tussentijds nog aanpassingen aan het geprinte product gedaan worden. Het product kan als het ware nog extra in model gebogen worden, voordat het zijn definitieve vorm krijgt.

Het complete onderzoek is gepubliceerd in een recente uitgave van het Journal Advanced Functional Materials.

Bron: Northwestern University

Print
Tags:
Rate this article:
3.0

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Contact

Heeft u een vraag?
Stuur gewoon een mail
naar info@teqnow.nl

Publicaties

3D Printing

test idas ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie4 ►

27 september 2016
3D Printing

Publicatie5 ►

27 september 2016
3D Printing

12
123movies