TeqNow

Oppervlaktebehandelingen van aluminium

Corrosie
Aluminium is een onedel materiaal dat onbehandeld direct een oxidelaagje vormt. Deze natuurlijke oxidelaag is 3 tot 10 nm dik en beschermt het onderliggende materiaal. De corrosie-/ oxidelaag op onbehandeld, ook wel bruut aluminium genoemd, is nauwelijks zichtbaar. Het uiterlijk van het aluminium is nauwelijks verandert en de laag is hierbij transparant, soms slaat het aluminium echter wittig uit, het een en ander is afhankelijk van de gebruikte legering en de omstandigheden waar het aluminium aan wordt blootgesteld. Beide verschijningsvormen zijn gangbaar en in velerlei toepassingen geaccepteerd. Men spreekt hierbij vaak ook niet over corrosie maar over de natuurlijke oxidelaag.

Een andere uiterlijk van de aluminium oxidelaag is donker gekleurd en wordt hier betiteld als zwarte corrosie. Naast corrosie en zwarte corrosie bestaat er ook filiforme corrosie. Dit is een draadvormige vorm van corrosie die zich voornamelijk voordoet op gelakt aluminium.

Oppervlaktebehandelingen
Om corrosie voor te zijn krijgt een aluminium onderdeel of product heel vaak een oppervlakte behandeling. Een van de meest voorkomende oppervlaktebehandeling is anodiseren. Tijdens deze behandeling wordt en laagje oxide half in en om het aluminium oppervlakte gebracht middels een elektrochemisch proces.