TeqNow

Basiskennis aluminium

Aluminium is een bijzonder metaal met een aantal unieke eigenschappen. Aluminium is onder andere drie keer zo licht als staal, sterk en in overvloed aanwezig.

Aluminium is na zuurstof en silicium het meest voorkomende chemische element op aarde. Zo’n 8% van onze aardkorst bestaat uit aluminiumoxide. In bauxiet zit rond de 50 a 60% aluminiumoxide. Tijdens de winning van primair aluminium wordt er van ongeveer 4kg bauxiet 1kg aluminium gewonnen. Voor de productie van aluminium is er voor iedere kg aluminium 13kW/h energie nodig. Omdat het primair verkrijgen van aluminium zoveel energie kost is het een van de meest gerecyclede materialen. Het grote voordeel van recycling is dat er 95% minder energie nodig is om het materiaal weer opnieuw in te kunnen zetten. Aluminium kan primair voor dezelfde toepassingen gebruikt worden omdat er geen degeneratie optreedt bij het recycleproces.

Het bewerken van aluminium kan op vele verschillende manieren omdat de vormvrijheid van het materiaal bijna oneindig is. Dit komt doordat aluminium een kubisch vlakken gecentreerd kristalrooster heeft. Het materiaal kan vervormd en verspaand bewerkt worden. Naast het bewerken is aluminium ook op diverse manieren te verbinden. De verbindingstechnieken die onder andere gebruikt worden zijn lassen, lijmen, bouten, drukvoegen, klikken en solderen.