TeqNow

Eerste selectieve aspergesteekrobot ter wereld

Eerste selectieve aspergesteekrobot ter wereld

  • 26 april 2017

De aspergeteelt in West-Europa lijkt gered door een Nederlandse hightech startup. Cerescon heeft de eerste automatische selectieve aspergeoogstmachine ter wereld ontwikkeld. Deze doet in één oogstronde evenveel als waar 60 tot 75 handstekers drie dagen over zouden doen.

De West-Europese aspergeteelt liep tegen bepaalde grenzen aan. Het handmatig steken werd een steeds grotere kostenpost in verband met verplichte hogere lonen en het vinden van seizoenarbeiders werd ook alsmaar moeilijker. Verschillende grotere telers overwogen om hun bedrijf naar lagelonenlanden te verhuizen. De aspergeoogstmachine van Cerescon zou veel van deze problemen op kunnen lossen.

De robot is bedacht door Ad Vermeer, wiens broer aspergeteler was en ook tegen bovenstaande problemen aanliep. Er waren al wel aspergeoogstmachines op de markt, maar deze waren allemaal niet in staat om de asperges te vinden die gestoken moesten worden. “Het ene moment slaat de machine heerlijk malse aspergetopjes over, om zich het volgende moment met volle kracht op een nietsvermoedend wit kiezelsteentje te storten”, zo is te lezen op de website van Cerescon.

Menselijke aspergestekers zien de topjes wel boven de grond uitsteken, maar dan zijn de asperges eigenlijk alweer minder waard. Het doel van Cerescon was dan ook een machine te ontwikkelen die de te steken asperges al onder de grond kan detecteren. Het bedrijf schakelde verschillende aspergetelers uit Brabant, Limburg en Duitsland in om samen na te denken over de beste oplossing.

> Lees meer.

Please login or register to post comments.