TeqNow

Kennisoverdrachtproject Teqnow, TNO en mkb-bedrijven

Kennisoverdrachtproject Teqnow, TNO en mkb-bedrijven

Op afstand installeren, servicen en onderhouden machines en installaties

  • 23 april 2021

Teqnow, het platform van Koninklijke Metaalunie dat de aandacht voor en toepassing van technologie in het industriële mkb vergroot en stimuleert, en TNO zijn samen met vijf mkb-maakbedrijven een kennisoverdrachtproject gestart. Het thema van het project is digitale ondersteuning tijdens (op afstand) installeren en onderhouden van machines en installaties.

 

Tot voor kort gingen monteurs van machine en systeembouwers naar de klant om daar machines te installeren en proef te draaien. Dat gold ook voor het verhelpen van verstoringen of regulier onderhoud. Door de coronapandemie is dit, zeker bij export van machines veel lastiger geworden of zelfs onmogelijk. Bedrijven worden daarom gedwongen op zoek te gaan naar oplossingen hiervoor. Nieuwe digitale technieken maken het mogelijk om de kennis van de ervaren monteurs toch in te zetten op de gewenste locatie, zonder dat de monteur daar fysiek bij aanwezig moet zijn.

 

“Dit project laat deelnemende bedrijven kennismaken met nieuwe technologie voor digitale ondersteuning van instructie en onderhoud op afstand”, vertelt Jo van de Put, adviseur Teqnow. “Dit gebeurt door deze technologie toe te passen op een machine of systeem uit het eigen bedrijf. Er zal praktijkkennis worden overgedragen over nieuwe technologieën en hun toepassingsmogelijkheden met als kernvragen wanneer en waar pas je welke technologie het beste toe. Verkorten van stilstandstijden en wachttijden staan ook centraal. Verder wordt praktijkkennis overgedragen voor het opstellen van effectieve installatie en onderhoudsinstructies en over het aanmaken van digitale werkinstructies”.

 

Bij de vijf bedrijven (Wientjens, HTC parking & security, MACS Food Handling, Flier Systems en Vinfoil) zal TNO korte pilots uitvoeren met nieuwe support technologie (via tablet, HoloLens of smartglass) op een voorbeeldproduct. Tussentijds worden resultaten gepresenteerd en ervaringen uitgewisseld met andere bedrijven. In het najaar organiseert Metaalunie een slotbijeenkomst waar resultaten en ervaringen met geïnteresseerde bedrijven worden gedeeld.

 

Het project vindt plaats als onderdeel van de zogeheten MKB Knowledge Deal. In de MKB Knowledge Deal tussen TNO en Metaalunie worden specifiek Metaalunieleden gezocht bij specifieke onderwerpen die gezamenlijk met TNO een vorm van een haalbaarheidsstudie doen. 

Please login or register to post comments.

gogoanime