TeqNow

Gekko’s zijn echte plakkers

Gekko’s zijn echte plakkers

  • 25 september 2016

Wanneer je op zoek bent naar een permanente vervanger voor plaktape is het wel eens handig om naar de natuur te kijken. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft daarom heel goed gekeken naar de pootjes van de gekko. Deze beestjes hebben schijnbaar geen enkele moeite om over spekgladde oppervlakken of zelfs ondersteboven te lopen.

Hoe kan dit? Gekko’s gebruiken miljoenen minuscule haartjes die aan de onderkant van hun pootjes zitten om aan oppervlaktes te blijven kleven. Dat werkt door zogenoemde Vanderwaalskrachten. Dat zijn hele zwakke krachten die tussen atomen en moleculen bestaan. Doordat de onderkant van de gekkoteen fijne nanostructuren bevat wordt het contactoppervlak heel groot, waardoor de Vanderwaalskrachten groot genoeg zijn om de pootjes aan het oppervlak te doen kleven. De gekko kan deze krachten in- en uitschakelen om vast te kleven en los te laten.

Klimrobot

Nasa wil het nieuwe materiaal gebruiken voor bijvoorbeeld het vastgrijpen van satellieten, het opruimen van ruimteafval of bij kleine robots die de buitenkant van ruimtestations moeten inspecteren. Hieronder zie je een voorbeeld van een zogenaamde klimrobot.



Please login or register to post comments.

soap2day